duminică, 27 mai 2012

12 beneficii terapeutice ale spanacului


Spanacul este cunoscut ca o planta a primăverii cu puternice efecte terapeutice. Oamenii s-au folosit de beneficiile acestei plante chiar si in desene animate (Popeye Marinarul) pentru a stimula copiii sa consume spanac.




Originar din Persia, spanacul a fost adus in Europa in secolul XII si este pana astăzi apreciat pentru valoarea sa curativa.
12 Beneficii ale spanacului


Spanacul poate fi consumat crud in salatele de primăvara sau gătit. Cele mai multe beneficii le obţineţi consumând spanacul in salate pentru ca in felul acesta nu isi pierde deloc din proprietăţile sale.


Exista mai multe tipuri de spanac, dar despre toate se considera ca prezintă proprietati la fel de valoroase pentru
sănătate. Refrigerat sau gătit, spanacul isi pierde din proprietati, insa nu in totalitate, ci doar ii scade proprietăţile vitaminizate si antioxidante.


§    spanacul este util in prevenirea bolilor cardiovasculare;
§  consumul de spanac este indicat celor cu colesterol mare (hipercolesterolemie), având proprietati activatoare asupra metabolismului lipidic;
§  spanacul previne si tratează anemia, având o cantitate moderata de fier;
§  spanacul este deosebit de util in detoxifiere, fiind bogat in substanţe antioxidante;
§  spanacul previne infarctul si atacurile vasculare cerebrale;
§  prezintă proprietati anticancerigene,astfel ca se poate afirma despre spanac ca previne cancerul de colon, cancerul digestiv, dar si alte tipuri de cancere prin acţiunea sa antioxidanta care protejează materialul genetic celular;
§  in ultimele studii realizate s-a scos la iveala faptul ca spanacul ar putea preveni cataracta;
§  spanacul combate constipatia prin continutul ridicat de fibre;
§  spanacul creste imunitatea. Prin continutul ridicat de vitamine si minerale, in special de vitamina C, spanacul stimuleaza sistemul imunitar, prevenind racelile si infectiile comune;
§  spanacul contine luteina, o substanta implicata in mai multe procese, cum ar fi cele de mentinere a tineretii, de regenerare, anticancerigene dar si de protectie a sanatati ochilor;
§  spanacul previnde cariile dentare si tartrul, ajutand la mentinerea sanatatii dintilor. Pentru aceste efecte este recomandat sa consumati spanac proaspat, in salate.
§  spanacul contine si acid folic, ceea ce previne anemia la adult si totodata este deosebit de util femeilor gravide, protejand sistemul nervos al fatului.


Nu ezitati sa consumati spanac atat cat este in sezon, beneficiile sale nefiind deloc de neglijat.
Consumul de spanac nu prezinta nicio contraindicatie.

Spanacul, o plantă anuală, uneori și bianuală cu rădăcina fusiformă, tulpina dreaptă care nu trece de 30 cm înălțime[1], frunzele verzi lanceolate, largi la bază și mai înguste către vârf, de lungime de la 2 până la 30 cm și cu lățimea cuprinsă între 1 și 15 cm.
Florile sunt galben-verzui, cu diametrul 3-4 mm.

[modificare] Componente

(considerate la 100 de grame spanac proaspăt)

 Utilizări

Preparatele din frunze de spanac acționează ca un produs medicinal, contribuind la profilaxia sau ameliorarea unor afecțiuni, precum:hipertensiunea arterială, tusea, avitaminoza, scorbutul, rahitismul, acneea, anemia. I se atribuie spanacului și rolul de activator al secrețiilor pancreatice și de agent anticancerigen [

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu