joi, 30 mai 2013

Creier PRAJIT !!

"Creierul uman
 este pur şi simplu PRĂJIT!" Ce efecte au telefoanele mobile asupra craniului nostru
Medic specialist în medicina muncii, dar şi specialist în igiena radiaţiilor, medicul român Călin Mărginean a postat pe blogul său mai multe sfaturi privind utilizarea telefoanelor mobile.

"Când o persoană apelează cu ajutorul telefonului mobil o altă persoană, acesta emite între 1,9 – 3 GHz (Giga-Herti) ca să conecteze antena de telefonie mobila, iar aceasta pe tine.

1,9 – 3 GHz înseamnă că telefonul mobil emite între 1.900.000.000 si 3.000.000.000 de vibratii pe secundă, vibratii care trec prin fiecare celulă a corpului, dar mai ales a capului / craniului / creierului.

Însă putem reduce această iradiere cu 50% dacă schimbăm tactica. Dacă ţinem telefonul mobil în mână, la o distanţă de corp, cu mâna întinsă şi abia când ai văzut că cel pe care l-ai apelat a răspuns la telefon duci aparatul la ureche, radierea este considerabil redusă.

Dacă ţinem telefonul mobil lipit de ureche şi aşteptăm ca celălalt să răspundă, ne prăjim efectiv creierul. Nu uita că bolta craniană (adica oasele parietale si temporale) au o formă de antenă parabolică, ce concentreaza undele în baza gâtului (adica în glanda tiroidă), în sâni şi în vârful plămâinilor = zonele cele mai afectate după creier!"

Aşadar, dacă nu vă puteţi dezlipi de telefoanele voastre mobile, măcar încercaţi să reduceţi cât puteţi de mult radiaţiile.

miercuri, 29 mai 2013

Cojile nu trebuie aruncate ...

Desi sunt sigura ca am mai postat cel putin odata aceste informatii ma gandesc ca ....poate nu sunt toate trecut .... si daca tot am mai primit odata .... de ce sa nu le re...pastrez ?!?!


 Nu aruncaţi cojile cartofilor, citricelor şi merelor! . Coaja este mai valoroasă pentru sănătate decît pulpa fructelor şi legumelor Dacă obişnuiţi să curăţaţi de coajă fructele şi legumele înainte de a le mînca, trebuie să ştiţi că faceţi o mare greşeală. De fapt, aruncaţi la gunoi cea mai sănătoasă parte a acestor alimente naturale, lipsindu-vă organismul de nutrienţi esenţiali. Numeroase fructe au coaja mult mai hrănitoare decît fructul în sine, cu mai mulţi antioxidanţi şi fibre vegetale. În cojile fructelor şi legumelor se ascund adevărate depozite de vitamine şi minerale. Este foarte important însă ca, înainte de a le consuma, să fie bine spălate. Înainte de a arunca la coş cojile, aflaţi beneficiile extraordinare pe care le are organismul de pe urma acestor medicamente şi poate vă veţi hotărî să le păstraţi.
Foi de ceapă  pentru digestie Cojile de ceapă sînt printre cele mai apreciate în medicina tradiţională. Pare greu de crezut, dar din ele se pot prepara leacuri şi feluri de mîncare. Ceapa întreagă este un izvor de sănătate, dar straturile exterioare sînt mult mai bogate în antioxidanţi decît miezul. Nutriţioniştii recomandă cojile pentru conţinutul lor extrem de ridicat în fibre şi flavonoizi. Substanţele biologice din cojile de ceapă întăresc inima. Consumul regulat de coji crude de ceapă reglează activitatea tractului gastro-intestinal. Fenolii, compuşii care abundă în cojile de ceapă, reprezintă un puternic aliat în lupta anticancer. Decoctul din foi de ceapă se prepară dintr-o mînă de coji la un litru de apă. Se lasă la fiert cam 15 minute. Se consumă cîte un pahar în fiecare dimineaţă, în caz de reumatism sau gută. Foile de ceapă aplicate pe gît tratează amigdalele, iar ceaiul din aceste coji este cel mai bun sirop de tuse. Contra diareei, se face un decoct din foi de ceapă uscată, din care se bea cîte o jumătate de litru pe zi. Migrenele trec cu cataplasme cu foi de ceapă proaspete aplicate pe frunte. Putem mînca aceste coji în salate, sau ca garnitură, coapte la cuptor, după ce s-a adăugat puţin ulei de măsline şi sare. În tradiţia populară, cojile uscate de ceapă galbenă se foloseau pentru a vopsi în galben ţesăturile şi ouăle. Femeile îşi clăteau părul cu apă în care s-au fiert coji de ceapă uscate, pentru reflexe galben-aurii. Cercetătorii spanioli au demonstrat că aceste coji pot fi utilizate în industria alimentară ca aditivi sau ca bază pentru medicamente în industria farmaceutică.
 
Cataplasme  cu coji de cartofi (n-ar trebui să putrezească în coşul de gunoi). Cojile de cartofi sînt mai preţioase pentru sănătate decît tuberculul întreg. Au un conţinut mare de potasiu, flavonoide cu acţiune antioxidantă şi antitumorală, vitamine din complexul B, fibre alimentare, compuşi fenolici cu efect de reglaj asupra activităţii cardiace. Coaja bine spălată şi fiartă în apă se poate bea ca leac pentru hipertensiune şi reumatism, are efect remineralizant. Cojile fierte se pot aplica pe articulaţiile dureroase şi rănile care se cicatrizează greu. Pentru sinuzită, se recomandă fierberea cojilor de la patru cartofi într-un litru de apă. Cu această infuzie se fac inhalaţii. În caz de afte bucale, se clăteşte gura cu decoct de coji de cartofi, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Cojile fierte timp de 30 de minute dau o soluţie cu care se clăteşte capul, metodă recomandată în caz de păr grizonat. Ca să curăţăm calcarul de pe un vas, fierbem îndelung în el coji de cartofi. Pentru arsuri, degerături, crăpături ale pielii, ulceraţii, se aplică pe locul respectiv coji de cartofi, fixate cu bandaj. Negii dispar tot cu coji de cartofi, lăsate peste noapte. Înţepăturile de căpuşă trec cu coji verzi. Acestea sînt foarte toxice, dar, aplicate extern, au efect antiviral, antibacterian, combat ciupercile parazite. Cartofii copţi, mîncaţi cu tot cu coajă, ajută în insomnii, îmbătrînire prematură, previn boala Alzheimer, accidentele vasculare, degenerescenţa maculară, cataracta şi ajută la slăbit. Cartofii cu coajă de culoare roşie conţin principii hepato-protectoare, fiind recomandaţi în tratarea hepatitelor.
 
Coaja  castravetelui reglează tensiunea. Mîncaţi castraveţii cu tot cu coajă pentru conţinutul de dioxid de siliciu, un nutrient care contribuie la consolidarea părului, unghiilor, şi care atenuează semnele îmbătrînirii. Cojile acestei legume sînt pline de enzime, vitaminele A şi C, calciu, fier, fosfor, potasiu, carbohidraţi. Ajută la normalizarea tractului digestiv, sînt un bun diuretic, protejează ficatul şi stomacul, iar aplicate local, vindecă pielea afectată de detergenţi şi scad febra. Tot castravetele mîncat cu coajă reglează tensiunea arterială şi nivelul colesterolului. Extrem de preţioase în cosmetică, cojile au efect puternic asupra tenului cu pori deschişi. Întindeţi pe obraji cojile curăţate mai gros. Peste ele, aşezaţi un tifon umezit. Această mască hidratează tenul şi închide porii. Arsurile de la soare, umflăturile de la ochi sau dermatitele pot fi combătute cu coajă de castravete. Furnicile pot fi alungate tot cu coji de castravete, toxice pentru tipurile de ciuperci cu care se hrănesc furnicile.
 
Fasolea  este importantă în terapie prin cojile ei, adică tecile în care se dezvoltă boabele. Tecile conţin aminoacizi, substanţe minerale, vitamina C, tirozidină şi triptofan. Ceaiul din teci de fasole se recomandă în afecţiuni cronice ale rinichilor şi căilor urinare, dar mai ales persoanelor care suferă de diabet. Acest ceai este un diuretic excelent, reduce cantitatea de zahăr din sînge, curăţă organismul de toxine, igienizează rinichii şi normalizează urinarea. Se prepară dintr-o lingură de teci uscate şi mărunţite la un sfert de litru de apă. Se fierbe 15 minute şi se beau două ceşti pe zi, neîndulcit. Extern, ceaiul din teci e bun în tratamentul eczemelor, erupţiilor cutanate, acneei. Pieliţa roşiilor, bun cardioprotector
 
Roşiile  sînt alimente medicament, iar principalele lor proprietăţi stau în pieliţe. Acestea ajută la scăderea tensiunii arteriale şi a nivelului de colesterol. Previn apariţia accidentelor vasculare, a infarcturilor şi a altor boli de inimă. Sînt foarte eficiente în îngrijirea pielii. Folosiţi o mască din cojile de la 8-12 roşii. Lăsaţi-o să acţioneze 10 minute. Tenul va fi mai curat şi mai strălucitor.
 
Cojile  usturoiului conţin nu mai puţin de şase compuşi antioxidanţi. Decojind usturoiul nu facem decît să ne lipsim de acele substanţe care luptă cu procesul de îmbătrînire şi protejează inima.
 
Coaja de dovleac este bogată în zinc, util pielii şi unghiilor, şi în beta caroten, care protejează de boli de inimă şi cancer. Putem beneficia de coajă doar curăţind partea tare mai subţire.
 
Nu aruncaţi cojile (verzi) de la nucile  pe care le curăţaţi pentru dulceaţă. Sînt foarte bogate în iod şi taninuri, cu efecte antiinfecţioase, depurative şi stimulatoare ale tiroidei. Umpleţi un borcan cu coji de nucă şi turnaţi alcool alimentar, votcă sau ţuică de casă, cît să le acopere. Se lasă la macerat 14 zile, apoi se filtrează. Această tinctură e bună în frecţii contra durerilor reumatice, dar şi în administrare internă pentru eliminarea toxinelor, gută, hipotiroidie, eczeme.
 
Cojile uscate de nuca se folosesc şi la băi locale sau generale, pentru vopsirea părului, sub formă de comprese pentru ten seboreic sau răni purulente, şi sub formă de gargară, în afecţiuni gingivale.
Leac pentru bronşite din coji de mere
Cojile de mere sînt un remediu la îndemîna oricui, dar, din păcate, mulţi le aruncă, neştiind cît sînt de valoroase. Dacă nu puteţi mînca mărul întreg, păstraţi cojile. Aceste deşeuri vegetale facilitează procesul digestiv, concentrează circa 50% din cantitatea de vitamina C şi conţine cu 87% mai multe componente anticancerigene decît pulpa. În aceste condiţii, nu este de mirare că, în industria farmaceutică, vitaminele necesare obţinerii suplimentelor se extrag tocmai din coaja merelor. În caz de insomnie, o infuzie din coji de mere ajută foarte mult. Peste două linguri de coji de mere se toarnă 200 ml de apă fierbinte şi se lasă zece minute la infuzat. Ceaiul se bea seara, cu două ore înainte de culcare. Împotriva crampelor la stomac se bea aceeaşi infuzie, cîte o cană, de trei ori pe zi. Pentru tratarea bronşitelor şi a reumatismului, se face un macerat din coji de mere, bine uscate şi pisate. La un litru de apă, se pun opt linguri de pulbere şi se lasă la macerat 12 ore. Se beau cîte trei căni pe zi. Din cojile şi cotoarele merelor se poate obţine un compot delicios şi energizant. Acidul din cojile de mere ajută la îndepărtarea petelor de pe vasele de aluminiu. Se lasă la fiert pe foc mic timp de 30 de minute.
Coaja  citricelor, somnifer parfumat. Cojile de portocale pot fi un excelent remediu împotriva constipaţiei. Trebuie să fierbeţi cojile de la două portocale în 250 ml de apă, timp de 30 de minute, după care apa se aruncă. Se pun apoi din nou la fiert într-un litru de apă, împreună cu 20 g de zahăr. Un alt leac pentru digestia lentă: o linguriţă de coajă de portocală pisată se pune într-o cană cu apă fierbinte, se lasă la infuzat un sfert de oră şi se ia acest amestec după masa de prînz. Aceste coji sînt bune şi în combaterea febrei. Cîteva coji proaspete de portocale aşezate pe noptieră alungă insomnia. Coaja rasă poate fi folosită în asortarea salatelor, în ceai, iaurt, supe, terci de ovăz sau orez. Pentru a consuma coaja, putem alege să preparăm sucul proaspăt de citrice din portocale nedecojite. În coajă şi pieliţă se găseşte hesperidină, care are un rol semnificativ în reducerea hipertensiunii arteriale, a colesterolului rău şi are proprietăţi antiinflamatorii. Coaja de portocală conţine o cantitate mai mare de fitonutrienţi şi flavonoizi decît pulpa fructului, fapt ce îi oferă proprietăţi antiinflamatorii, ajutînd digestia şi ameliorînd problemele gastrointestinale. Datorită conţinutului bogat în vitaminele A şi C, coaja de portocală reprezintă un remediu eficient împotriva răcelilor, întărind sistemul imunitar. Studii recente arată că anumiţi compuşi din portocală sînt eficienţi în lupta împotriva cancerului de sîn, esofagian şi stomacal. Maceratul din aceste coji ajută şi în balonări. Antioxidanţii din coajă sînt de 20 de ori mai puternici decît cei din suc. În general, orice citric conţine substanţe benefice în coajă. Acestea cresc imunitatea, sînt hipotensive şi antiinflamatoare. În plus, împrospătează şi parfumează aerul din cameră, aşezate pe masă sau în vasul cu apă de pe calorifer.
 
Resturi de struguri şi gutui contra ridurilor. Cojile de gutui sînt foarte bune împotriva ridurilor. Turnaţi peste cojile a trei gutui ţuică şi lăsaţi la macerat timp de 15 zile. Infuzia de coji şi frunze de gutui, în combinaţie cu mierea de albine, calmează tusea, înlătură raguşeală şi eliberează căile respiratorii.
Ceaiul de coji de banane este bun în mahmureală. Se prepară dintr-o coajă de banană la un litru de apă, şi se fierbe timp de 10 minute. La fel de bine, coaja de banană poate fi stoarsă. Cercetătorii au descoperit că extractul din coajă de banană poate ameliora depresia, fiind bogat în serotonină. Tot coaja este excelentă pentru ochi, pentru că abundă în luteină, care protejează ochii de acţiunea nocivă a ultravioletelor, ferindu-i de cataractă.
 
Coaja fructelor de kiwi, deşi puţin apetisantă, este bogată în antioxidanţi şi se crede că are proprietăţi anticancerigene, antiinflamatoare şi antialergice. Conţine de trei ori mai mulţi antioxidanţi decît pulpa fructului, care ajută inclusiv în lupta cu stafilococii şi E-colli. Bogată în potasiu şi vitamina A, care ajută la revitalizarea şi hidratarea pielii, coaja piersicilor întăreşte sistemul imunitar, este detoxifiantă, protejează de cataractă, reduce riscul de cancer, boli de inimă şi artrită.
 
Coaja de papaya, aplicată pe tălpi, înmoaie pielea şi tratează călcîiele crăpate. Papaya este bogată în vitamina A şi papaină, care distruge proteinele inactive şi îndepărtează pielea moartă.
 
Cojile de struguri oferă elasticitate pielii, iar sucul lor ajută la refacerea acesteia. Aplicate pe ten, pieliţele strugurilor combat ridurile. Împachetările cu aceste pieliţe absorb excesul de apă din organism şi combat celulita. Coaja de strugure conţine aminoacizi care au grijă de sănătatea ţesutului cardiac. Resveratrolul din coaja strugurilor întăreşte sistemul imunitar, reduce grăsimile din sînge şi împiedică apariţia trombozei.
 
Deşeuri care nu trebuie să ajungă la gunoi! Ceea ce aruncăm poate fi uneori extrem de folositor. Iată cîteva deşeuri alimentare preţioase:
1. Codiţele de cireşe uscate constituie un remediu excelent împotriva bolilor de rinichi, pielonefrite şi cistite. La o jumătate de litru de apă se adaugă o mînă de codiţe şi se infuzează. Decoctul din aceste codiţe combate diareea. Infuzia din codiţe de vişine este leac pentru migrene, artrite, gută şi edeme.
 
2. Coaja de la trei ouă, bine spălată, uscată şi pisată, amestecată cu sucul de la trei lămîi şi miere şi lăsată la macerat o săptămînă, este un vechi remediu pentru lipsa de calciu. Se ia cîte o linguriţă din acest amestec de trei ori pe zi. Praful obţinut din coajă de ou este de ajutor şi în caz de ulcer, dacă e dizolvat într-o cană cu apă călduţă.
 
3. Frunzele de morcov, preparate sub formă de ceai, ajută la remineralizarea sugarilor şi copiilor. Decoctul de frunze de morcov este foarte eficient împotriva eczemelor, rănilor şi arsurilor. Gargara ajută în afte, iar cataplasmele din frunze proaspete, tăiate mărunt şi pisate pînă cînd devin o pastă, rezolvă plăgile, ulceraţiile gambei, furunculele, pecinginea şi abcesele.
 
4. Mătasea de pe ştiuleţi se pune la uscat şi se foloseşte la prepararea ceaiurilor. Pentru disfuncţii hepatobiliare, menstruaţii dureroase, tulburări de menopauză, cistită, afecţiuni ale sistemului cardiovascular, litiază renală, reumatism, infuzaţi două linguri de mătase de porumb uscată în 200 ml de apă.
 
5. Nici zaţul de la cafea nu se aruncă. Amestecat cu pămîntul din ghivece, constituie un excelent stimulator al creşterii plantelor. Dacă spălaţi mîinile cu săpun şi zaţ, îndepărtaţi mirosul de ceapă. Tot zaţul este cel care pune pe fugă furnicile.

marți, 28 mai 2013

Apa calda cu lamaie


Modul în care începem ziua este incredibil de important. Fie că sunteți o mama, un antrenor, un scriitor, un om de afaceri sau de un profesor de yoga, ceea ce faci la prima ora dimineata conteaza. Potrivit filosofiei Ayurveda, alegerile pe care le faci cu privire la rutina de zi cu zi fie iti intaresc rezistenta la boli, fie te trag in jos. Ayurveda ne invită să sa ne concentram pe ritualurile de dimineata. Mintea poate spune ce trebuie să verifici e-mailurile, să scoti câinele afară, ca nu poți să întârzii la muncă sau care pur si simplu ca nu ai timp suficient timp pentru a realiza propriile tale ritualuri dimineața.
Dar, dacă vă puteți face timp doar pentru un ritual care va îmbunătăți sănătatea dumneavoastră, atunci să fie aceasta ... Începeți ziua cu o cana de apa calda si sucul de la o jumatate de lamaie. E atât de simplu, iar beneficiile sunt prea bune pentru a le ignora. Apa calda cu lamaie:1. Stimulează sistemul imunitar Lamaile sunt bogate in vitamina C si potasiu. Vitamina C este foarte buna pentru combaterea racelilor si potasiu stimuleaza creierul si sistemul nervos și ajută la controlul tensiunii arteriale.2. Echilibreaza pH-ului Lamaile sunt un aliment alcalin incredibil. Acestea sunt acide, dar în interiorul corpului sunt alcaline (acidul citric nu creează aciditate în organism o dată metabolizat). Un organism alcalin este cu adevărat cheia pentru o sanatate buna.3. Ajuta la pierderea in greutate Lamaile sunt bogate in fibre pectina, care combate foametea. De asemenea, a fost demonstrat că oamenii care au o dieta mai alcalina pierd in greutate mai repede. 4. Ajuta la digestie Apă caldă servește la stimularea tractului gastro-intestinal și peristaltismul - valuri de contractii musculare în interiorul peretilor intestinali. Lămâile și lime sunt, de asemenea, bogate in minerale si vitamine si ajuta sa eliminati ama, sau toxinelor, din tractul digestiv.5. Actioneaza ca un diuretic blând, natural Sucul de lamaie ajuta la emilimarea toxinelor, deoarece lămâia crește rata de urinare în organism. Toxinele sunt, prin urmare, eliminate într-un ritm mai rapid, care vă ajută să păstrați tractul urinar sănătos.6. Curata pielea Vitamina C ajuta la diminuarea ridurilor și a petelor. Apa cu lamaie elimina toxinele din sânge si ajută la menținerea pielii curate.7. Hidrateaza sistemul limfatic Atunci cand corpul tau este deshidratat, sau profund deshidratat, acesta nu isi poate îndeplini toate funcțiile, ceea ce duce la acumularea de toxine, stres, constipatie, iar lista poate continua. Glandele suprarenale sunt două glande mici pe partea de sus a rinichilor, și împreună cu tiroida creeaza energie. Ele, de asemenea, secreta hormoni importanti, inclusiv aldosteron. Aldosteronul este un hormon secretat de glandele suprarenale, care regleaza nivelul de apă și concentrația de minerale, cum ar fi sodiu, în organism, ajutându-vă să ramaneti hidratat. Adoptand această practică de a bea o cană de apă caldă cu lamaie în fiecare dimineața timp de o lună, poate ajuta enorm. Nu fiti surprinsi dacă începi să vedeti viata într-o lumină nouă. Sursa: http://www.mindbodygreen.com/0-4769/Why-You-Should-Drink-Warm-Water-Lemon.html

luni, 27 mai 2013

Jin Ji Du Li - exercitii pentru amanarea imbatranirii



 
  Cu exersare Jin Ji Du Li putem incetinii imbatranirea si putem evita mai multe boli, printre care slabirea memoriei.
 Leírás:
                                                          cid:1.2802455697@web141002.mail.bf1.yahoo.com
Efectuati aceast simplu exercitiu chinezesc si veti vedea...Important e sa aveti ochii inchisi:
Sa stam intr-un picior si sa avem ochii inchisi. Asta-i tot.
Sa facem o proba, ne ridicam, ne inchidem ochii si incercam sa stam drept pe un singur picior.
Daca nu va puteti pastra echilibrul cel putin 10 secunde, corpul este in stare de 60-70 de ani, chiar daca aveti numai 40.
Cand am citit acest e-mail, cu ochii deschisi am incercat fara nici o problema, dar cu ochii inchisi nu mi-am putut pastra echilibrul mai mult de 2-3  secunde.
N-are importanta cat de mult ne ridicam piciorul.
Chinezii au cunostiinte vaste privind corpul uman.
Slava Domnului cu antrenament regulat ne putem recastiga simtul echilibrului. Daca zilnic exersam un minut Jin Ji Du Li-t, evitam dementia.
Zhong Li Ba Ren recomanda ca la inceputi sa nu ne inchidem complet ochii.

Antrenamentul zilnic de Jin Ji Du Li poate ajuta impotriva de ex.: hipertensiune, diabet, afectiuni de coloana, senilitate.
           Nu se recomanda celor cu probleme de picior (nu pot sta in picioare perioada indelungata)

vineri, 24 mai 2013

Leusteanul ca medicament

În bucătăria tradiţională românească, leuşteanul este indispensabil în timpul primăverii. Fie că este vorba de delicioasele ciorbe de post, al căror gust sporeşte prin frunzele aromate ale leuşteanului, sau de bucatele de Paşte, unde leuşteanul e salvator, deoarece contraca­rea­ză toxicitatea ridicată a cărnii de miel, acest zarzavat este nelipsit. Apoi, este imposibil să nu îl remarci în gră­dină, datorită staturii sale impozante, dar şi a ver­de­lui uşor albăstrui al frunzelor sale lucioase, ca să nu mai vorbim de aroma lui inconfundabilă.
În popor, era cu­noscut deopotrivă ca aliment, dar şi ca plantă magică, fiind creditat cu puteri extraordinare, de alungare a spi­ritelor rele. Nu exista talisman mai puternic împotriva zburătorilor, ielelor şi a altor ameninţări de din­colo, de­cât combinaţia dintre leuş­­tean şi iarba creaţă (un soi de mentă de grădină). Din punct de vedere ştiinţific, prin­ci­piile active pe care le conţine au o pu­ternică acţiune tera­peutică asupra apa­ratului respirator, a aparatului reno-urinar, asupra sistemului endocrin şi a celui imu­nitar. Este un excelent remediu pentru pre­ve­nirea boli­lor, atunci când este consumat sistematic, putând de­veni, la nevoie, când este dozat corespun­zător, şi un remediu eficient într-o multitudine de boli.
Leuşteanul şi digestia
Frunzele sale sunt un excelent tonic digestiv, care creşte secreţia de sucuri, alungă inapetenţa şi pune în mişcare tubul digestiv. Se recomandă contra dispepsiei, gastritei hipo- şi hiper-acide, dischineziei biliare (fiere leneşă). Leuşteanul reglează şi secreţia de sucuri gas­tri­ce, favorizează peristaltismul gastric şi elibe­rarea bilei din colecist, are efecte antiinflamatoare, fiind un adjuvant util în cazul colecistitei şi al pancreatitei. Tra­tamentul este simplu: se mestecă 1-2 frunze proas­pete de leuştean înainte şi după masă. În cazul lipsei poftei de mâncare, a senzaţiei de greaţă persistentă, cu un sfert de oră înainte de masă, se consumă una-două frunze proaspete de leuştean, care se mestecă îndelung. Uleiurile volatile şi substan­ţele amare pe care le conţin sunt un excelent stimulent digestiv şi măresc pofta de mâncare. Are, datorită aci­dului angelic conţinut în frunzele sale, şi efecte tonice nervoase şi psihice, fiind ca atare eficient şi în cazul anorexiei psihice. Un element interesant este că atunci când sunt consumate în cantităţi mai mari (5-10 frunze odată), efectul frunzelor de leuştean este cel opus, di­minuând pofta de mâncare, şi constituie un tratament util contra apetitului alimentar excesiv.
Leuşteanul şi sănătatea intestinelor
În cazul sindromului colonului iritabil se recoman­dă consumul de leuştean proaspăt, în cantităţi cât mai mari, precum şi administrarea unei căni de infuzie com­binată de frunze de leuştean, de două ori pe zi. Un stu­diu recent arată că flavonoidele conţinute în frunzele acestei plante au efecte antiinflamatoare asupra mucoa­sei intestinale, în timp ce substanţele sale volatile, cu efect antiseptic, reglează flora tubului digestiv. Rezul­tate foarte bune se obţin prin combinarea acestui trata­ment cu administrarea de uleiuri bogate în acizi graşi Omega 3 (conţinuţi de peşte, de seminţele de in etc.). În cazul colicilor intestinale şi al spasmelor diges­tive, se bea o cană de ceai fierbinte de leuştean, obţinut prin opărirea a 2 linguriţe de frunze uscate cu 250 de ml de apă. Leuşteanul conţine substanţe active cu efecte antispastice şi carminative, fiind printre cele mai efi­cien­te plante medicinale în aceste afecţiuni.
Leuşteanul şi bolile renale
Un studiu realizat în Germania arată faptul că sucul proaspăt de leuştean (10 linguriţe la o cană de suc de mor­cov, cu care se bea combinat) ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi (uraţi, oxalaţi) şi previne formarea lor. Atunci când nu există leuştean proaspăt la înde­mâ­nă, efecte excelente se obţin şi prin consumarea zilnică a 1-2 căni de infuzie combinată, preparată din 2 lin­gu­ri­ţe de plantă uscată (frunze şi seminţe) la 250 ml de apă. Pentru prevenirea cistitei (inclusiv a recidivelor sale) se consumă mult leuştean proaspăt, adăugat la diferite mâncăruri. Odată instalată cistita, ea se tratează cu infuzie combinată de leuştean, din care se consumă câte 3 căni pe zi, administrate la 2 ore după masă. În cazul retenţiei de urină, se recomandă leuşteanul proaspăt, tăiat marunt, adăugat la supe calde şi în sala­tele de legume. Consumat în cantităţi suficiente (mini­mum 20 g pe zi), are efect diuretic, antispastic, fiind in­di­cat pentru retenţiile de urină care apar post-ope­rator, după cistitele acute, după administrarea medi­ca­men­telor ce inhibă diureza sau în une­le afecţiuni tu­mo­rale. Suplimen­tar, se consumă sucul de leuştean proas­păt, câte 1 lingură luată din oră în oră, pe parcur­sul zilei. Principiile active nu doar stimulează formarea urinei şi eliminarea ei, ci ajută şi la elimi­narea masivă a ureei şi a altor produşi reziduali din organism.
Leuşteanul şi pielea În medicina populară, leuşteanul cules primăvara este considerat deopo­trivă un elixir de sănătate şi de fru­museţe pentru piele, utilizările sale fiind surprinzător de diverse în acest domeniu. * Contra tulburărilor de pigmentare (pete) ale pielii, se freacă zona afectată cu frunze proaspete de leuştean, zdrobite în prealabil. Aplicaţia durează cinci minute şi se repetă de două ori pe zi, vreme de o săptă­mână. Efectele sunt excepţionale în cazul petelor care apar în contact cu diverse substanţe chimice. În cazul petelor pe piele care apar pe fondul unor tulburări in­terne, tratamentul extern este dublat cu o cură de de­to­­xi­fiere, cu o durată de minimum 2 săptămâni, timp în care se iau 12 linguriţe de suc de leuştean pe zi. * Contra reacţiilor alergice la nivelul pielii, frunzele proaspete de leuştean se toacă foarte bine pe o planşetă de lemn sau se mărunţesc în mixer, după care se învelesc într-un tifon subţire şi se aplică pe locul afectat, unde se lasă vreme de o oră. Are efecte antihis­taminice directe, diminuează inflamaţia, calmează mân­cărimile. * Pentru tratarea arsurilor de gradele I şi II, se striveşte o mână de frunze proaspete de leuştean pe o planşetă de lemn, apoi se aplică pe locul afectat, unde se ţin vreme de minimum o oră. Această aplicaţie are efecte calmante locale, antiinflamatoare, previne infec­ţia şi grăbeşte refacerea ţesuturilor distruse.
Leuşteanul şi protecţia… magică
În Apuseni, fetelor aflate la pubertate li se dădea să mănânce dimineaţa turte de grâu cu leuştean verde, ca să fie ferite de “zburători şi alte ispitiri necurate”. În nordul Moldovei, se credea că rădăcina de leuştean, dez­­gropată în Vinerea Mare şi administrată pisată în fiecare seară, ajută la alungarea spiritelor rele din om, fiind o metodă de exorcizare. De ase­me­nea, se credea că, adăugate în apa din scăldă­toare, frun­zele de leuştean alungă gândurile negre.

Sfaturi dela medici

Oncologul:
** Ai grijă la greutate!"Majoritatea oamenilor știu că surplusul de greutate sporește riscul de boli cardio vasculare sau diabet, însă grăsimea poate fi și un factor declanșator al cancerului (la sân, la colon, la uter, la pancreas, la esofag, la rinichi, la vezica biliară), întrucât țesuturile grase produc mai mulți hormoni care cresc riscul apariției cancerului", spune dr. Jodie Moffat, dela Institutul de cercetări oncologice din Marea Britanie.
 Medicul de familie:
** Ai grijă cu antibioticele!"Dacă iei antibiotic pentru toate bolile, sistemul imunitar nu se va dezvolta corespunzător și nu va mai putea apăra în viitor organismul de diverse infecții. Dacă vorbim despre o infecție minoră, de obicei aceasta trece de la sine, fără ajutor medicamentos. Vor avea grijă anticorpii de ea. Antibioticele se utilizează doar în cazul unor infecții grave, precum pneumonia, de care organismul scapă mai greu de unul singur", spune dr.Clair Rushton, președintele Asociației Medicilor de Familie din Regatul Unit.
Dermatologul:
** Vitamina D îți protejează pielea." Vitamina D este esențială pentru sănătatea pielii. În plus o va menține mai mult timp tânără. Tot ce trebuie să faceți este să o protejați cu o cremă împotriva ultravioletelor și luați Vitamina D. Rugați medicul de familie să vă prescrie doza zilnică necesară", spune dr. Nick Lowe, consultant dermatolog la Clinica Cranley din Londra.
Ginecologul:
** Fă-ți testul Papanicolau până în 25 de ani. "Femeile active din punct de vedere sexual trebuie să-și facă prima dată testul Papanicolau până să împlinească 25 de ani. Foarte multe cazuri de cancer în zona genitala pot fi evitate dacă se depistează din vreme vreo problemă", susține Paul Carter, consultant ginecolog la Spitalul St. George,din Londra.
Nutriționistul:
** Mănâncă ciocolată în fiecare zi, ca să fii fericit. "Ciocolata face foarte bine sănătății mintale. Conține serotonină și feniletilamine, două substanțe cu un rol determinant în crearea bunei dispoziții. Acestea se găsesc în mod natural în creier și sunt eliberate în momentul în care suntem fericiți sau îndrăgostiți. Vestea bună e că nici nu trebuie consumată foarte multă, sunt suficiente 30 de grame de ciocolată neagră (70%)", spune dr. Amanda Ellwood, nutriționist la Asociația britanică de nutriție.


Psihologul:
** Îmbrățișaţi pe cineva în fiecare zi!"Deși mulți nu cred, starea emoțională contribuie din plin la starea de sănătate a întregului organism. Pentru a preîntâmpina depresia și a avea o dispoziție excelentă în fiecare zi nu trebuie să apelați la cine știe ce tratamente medicamentoase. E suficientă o singură îmbrățișare. Contactul fizic este foarte important pentru menținerea unei stări de bine", spuneJones, psiholog și lector la The Open University din Marea Britanie.
Fizioterapeutul:
** Omega 3 și 6 îmbunătățesc sănătatea. Omega 3 și 6 nu fac bine numai creierului, ci întregului organism pentru că au efect antiinflamator. Pentru a vă asigura aportul zilnic necesar trebuie să consumați cel puțin de două ori pe săptămână ulei de pește și să includeți în dietă nuci și ouă.
Chirurgul ortoped:
** Poartă pantofi cu toc. " Vă vine să credeți sau nu, pentru unele afecțiuni precum durerile de gambă sau tendonite, tocurile înalte sunt remediul. Dați uitării miturile că tocurile fac rău picioarelor. În general, problemele legate de talpa piciorului sau glezne sunt ereditare și n-au nici o legătură cu ce încălțări purtați", spune Ioan Tudor Jones, chirurg ortoped și consultant traumatolog la Clinica de chirurgie ortopedică a spitalului Lister din Londra.
ORL-istul:
** Nu bag niciodată în ureche ceva mai mic decât degetul. "Sună ciudat, dar e o regulă generală. Problemele apar foarte frecvent pentru că oamenii au obiceiul să-și bage în ureche tot felul de chestii pentru a-și curăța ceara (de la bețigașe, la creioane). Ca să evitați deteriorarea ireversibilă a timpanului și a urechii în general nu vă băgați nimic în ureche. Ceara e acolo ca să vă protejeze", dr. Paul Darroch, ORL-ist britanic.

miercuri, 8 mai 2013

Purificarea apei


Reamintire... ceva adevar o fi in procedeul asta...!


 
Mod de preparare (purificare) a apei pentru consum
 
Purificarea apei prin congelarea parţială

de
Anda Postolache

Cea mai mare parte a populaţiei nu bea apă de la robinet deoarece se teme de microbi, o temere justificată.
Dar ce aţi spune dacă aţi afla că apa de la robinet poate fi purificată printr-o metodă foarte simplă? Este ceva facil de făcut şi nu presupune nici o cheltuială!
Iată despre ce este vorba.

Poate influenţa metabolismul !
Se umplu cu apă două flacoane de plastic de un litru şi jumătate şi se ţin la temperatura camerei timp de 24 de ore, pentru a decanta impurităţile şi pentru a elimina clorul (le ţineţi fără dop).
După aceea le aşezaţi cu dopul bine închis în congelator pentru două-trei ore, până când veţi constata că pe pereţii flacoanelor s-a depus un strat de circa trei milimetri de gheaţă.
Scoateţi flacoanele, spargeţi gheaţa prin apăsarea fermă pe pereţi, apoi strecuraţi apa prin tifon într-un vas curat.
Apa rezultată este purificată, numai bună de băut, iar cea îngheţată este apă grea sau deuterizată!
Explicaţia purificării apei în acest fel este simplă: apa ce îngheaţă este cea care conţine deuteriu, ce are punctul de îngheţare mai ridicat decât apa curată, la +3ºC.
Biologii au arătat că reducerea conţinutului de deuteriu poate influenţa metabolismul şi regimul de funcţionare a celulei vii, ajungându-se la stoparea dezvoltării şi chiar la dispariţia celulei tumorale!

Lichidul pur
Dacă doriţi să scăpaţi şi de alte substanţe nocive din apă, cum ar fi fenolii, azotaţii şi pesticidele, este bine ca apa obţinută în faza anterioară să o puneţi din nou la congelator.
După ce o lăsaţi patru-cinci ore, aruncaţi de data aceasta apa neîngheţată şi păstraţi gheaţa la temperatura camerei.
Când s-a topit, aţi obţinut apa supra-uşoară sau pură.
Impurităţile coboară punctul de îngheţare la -3ºC, deci au rămas neîngheţate.
Aceasta este explicaţia.

Apa astfel epurată are efecte curative: fluidifică sângele şi limfa, stimulează metabolismul, este antioxidantă şi uşor diuretică, fiind indicată în boli cardiovasculare, renale şi cancer.

sâmbătă, 4 mai 2013

Efectele secundare ale paracetamolului

* Paracetamolul (acetoaminofenul - substanţă activă):
- În primul rând, când vorbim de febră, el nu face decât să prelungească boala suprimând
mecanismul natural al febrei.
- În al doilea rând, a fost publicat un studiu care a demonstrat faptul că paracetamolul suprimă
activitatea anticorpilor în lupta cu organismele patogene, făcând ca boala să dureze mai mult.
- În al treilea rând afectează ficatul, generând insuficienţă hepatică. În SUA se înregistrează în medie 450 de decese pe an din cauza insuficienţei hepatice generate de excesul de
paracetamol. Mai mult decât atât, asocierea paracetamolului cu alcoolul, dublează riscul de
infuficienţă hepatică.
- Afectează rinichii. Statisticile arată că 15% din persoanele care fac dializă, au ajuns în această situaţie din cauza efectului pe care paracetamolul şi aspirina l-au avut asupra rinichilor lor.
- Creşte riscul de astm, deoarece scade cantitatea de glutation (GSH) din organism - un
antioxidant care se găseşte în ţesutul plămânilor şi care are rolul de a proteja plămânii.
- Creşte riscul de hipertensiune. În urma unui studiu pe 8 ani, realizat pe 80.000 de femei
sănătoase (între 31 şi 50 de ani), s-a demonstrat că femeile care au luat medicamente cu
conţinut de acetaminofen şi ibuprofen mai mult de 22 de zile pe lună, au avut un risc de
hipertensiune cu 86% mai mare, decât femeile care nu luau deloc aceste medicamante.

7 Greseli zilnice


1. Duşul zilnic.
Poate face foarte mult rău, mai ales dacă e făcut cu apă fierbinte şi săpunuri tari. Cei mai mulţi dintre noi nici măcar nu au nevoie de un duş zilnic, iar pielea poate fi distrusă de atâta ferventă spălare: fie se va usca şi va crăpa de uscăciune, căci duşul o lasă fără grăsimile ei protectoare, fie o poate conduce la infecţii cutanate, cauzate de lipsa aceloraşi grăsimi protectoare.
Sfat: dacă tot faci duş zilnic, măcar fă-l cu apă ceva mai rece.

2. Opt ore legate de somn.
Mitul spune că face bine şi la frumuseţe, şi la sănătatea nervoasă. Da, dar asta nu înseamnă că dacă nu dormi opt ore legate faci ceva rău. Pe lângă faptul că oamenii peşterilor ar fi fost mâncaţi de vii noaptea dacă ar fi dormit tun opt ore, obiceiurile străbunilor noştri nu tocmai îndepărtaţi arată că cele opt ore pot fi adunate din noapte şi zi cu rezultate la fel de bune. Ei dormeau două ore înspre seară, apoi luau cina, mai stăteau cu familia şi prietenii, mergeau la culcare la miezul nopţii, dormeau trei-patru ore neîntrerupt, apoi se trezeau să-şi facă rugăciunile şi să reaprindă focul în casă, după care mai dormeau două ore până se crăpa de ziuă. Cu totul, adunate, vreo şapte ore de somn. În plus, chiar şi un pui de somn de numai un sfert de oră furat poate fi la fel de eficient ca o oră de somn din timpul nopţii. Totul este să ne ascultăm corpurile, ele ne vor spune când şi de cât somn avem nevoie.
3. Clătitul gurii după spălatul pe dinţi.
E unul dintre cele mai mai mari păcate, întrucât apa ia stratul de fluor protector pe care pasta îl pune pe dinţi, care altfel adaugă ore întregi de protecţie. Ideal este să nu te clăteşti după ce te-ai spălat pe dinţi şi să nu mănânci şi bei nimic măcar o jumătate de oră. Mai greu la început, uşor o dată ce-ţi intră în obicei. A poi, nici spălatul pe dinţi imediat după ce ai mâncat nu e sănătos, întrucât acizii din mâncare slăbesc emailul dinţilor, pe care şi periuţa, prin frecare, îl mai slăbeşte puţin. Cel mai bine e să te speli pe dinţi înainte de a mânca şi să te împrospătezi cu o apă de gură după ce ai mâncat.
4. Statul pe WC.
E nesănătos pentru sistemul digestiv, specialiştii spunând că poziţia firească şi cea mai eficientă este ghemuit (adică turceşte), de aceea celor cu probleme gen constipaţie şi nu numai li se recomadă să stea pe WC, da, dar cu ceva sub picioare, care să li le înalţe şi astfel să-i aducă în poziţia ghemuit.
5. Curăţenia în casă.
Studiile arată că cei care se ocupă de casă fac tensiune şi asta nu din cauza curăţeniei propriu zise, ci din cauza stresului adăugat acesteia. Grija că lucrurile trebuie puse în timp util în ordine tot timpul produce mult stres, concretizat în timp în tensiune înaltă, spre deosebire de partenerii care nu au grijă de casă şi a căror tensiune se păstrează normală.
6. Respiratul.
Toată lumea are impresia că ştie cum să respire şi cum altfel se face acest lucru decât aşa cum îl fac toţi adulţii. Căci aici stă diferenţa. Adulţii respiră din piept, o respiraţie superficială, care nu acoperă necesarul de oxigen organismului, spre deosebire de bebeluşi sau yoghini care respiră profund, până în abdomen, împingându-l de fiecare dată cu aerul tras în piept.
7. Relaxarea după cină.
Dacă stai linştit pe canapea sau chiar tragic un pui de somn, organismul are tendinţa să transforme substanţele hrănitoare primite din mâncare în grăsime. De aceea, cea mai mare masă a zilei ar trebui să fie micul dejun sau, în cazul în care e cina, ar trebui urmată cu o plimbare de măcar 20 de minute.

25 pasi simpli de evitare a bolii Altzeimer

.

Sunt sfaturi de care e bine sa tina seama orice persoana care a trecut
de 30 de ani.

25 Pași simpli pentru a evita boala Alzheimer

Alzheimer induce frica în fiecare dintre noi. Gandul de a-ți pierde
mințile pe măsură ce îmbătrânim este terifiant și situația etse
agravată de faptul că - până acum – se știa că sunt puține mijloacele
prin care putem întârzia sau evita boala Alzheimer, cea mai răspândită
formă a demenței.

Totuși, cercetările au identificat o mulțime de factori care pot
crește sau scădea riscul de a contracta boala Alzheimer. Urmând
sugestiile de mai jos, se poate diminua șansa de a contracta boala:

1. Verificați glezna
Circulația săracă a sângelui în talpa piciorului este un semn că
există tulburări în creier .
Gradul de sclerozare a arterelor și fluxul sanguine la nivelul
talpilor poate sugera arteroscleroza vaselor de sânge cerebrale.
Cereți doctorului un test pentru stabilirea indexului gleznă-brațe
(ABI = ankle-brachial index), care necesită un aparat cu ultrasunete
și o brățară pentru măsurat tensiunea, care compară tensiunea la
nivelul gleznei cu cea la nivelul brațului. Pentru a rezolva orice
dezechilibru al fluxului sanguine, doctorul personal poate sugera
intensificarea exercițiilor fizice sau o schimbare a dietei sau
medicației.

2. Alimente poternic antioxidante
Anumite alimente infuzează creierul cu antioxidanți ce pot încetini
declinul memoriei și contribuie la prevenirea bolii Alzheimer. Toate
fructele și legumele sunt bune, dar în capul listei se află: murele,
boabele de soc, stafidele, afinele și coacăzele negre.

3. Evitați grăsimile rele
Tipul de grăsimi pe care le consumați influențează funcționarea
creierului în bine sau în rău. Feriți-vă de grăsimile saturate care
sufocă celulele creierului și le face ineficiente. Cumpărați produse
lactate (lapte, brânză, înghețată) cu conținut de grăsimi scăzut.
Renuțați la alimentele prăjite.

4. Stimulați creșterea creierului
Creierul începe să se reducă în volum odată ce se atinge vârsta de 30
sau 40 de ani, astfel încât efortul de învățare sporește. Totuși,
cercetătorii cred acum ca dimensiunea creierului poate fi sporită prin
actul de învățare. Încercați să studiați, să învățați lucruri noi

5. Prajituri cu ciocolată
Cacaoa, principalul ingredient al ciocolatei, are cantități imense de
antioxidanți, numiți flavonide, care au puternice proprietăți
protectoare pentru inimă și creier. Cand se bea cacao se intensifică
fluxul sanguine către creier. Pudra de cacao are de două ori mai multe
flavonide ca ciocolata cu lapte. Ciocolata albă nu le conține deloc.

6. Prezența estrogenilor
Șaizecișiopt (68)% dintre pacienții cu Alzheimer sunt femei; este
posibil ca la mijlocul vieții  ele pierd protecția hormonului estrogen
care susține memoria. Dacă medical dvs. nu va spune altfel, începeți
imediat să luați estrogen în perioada instalării menopauzei. Orice
întârziere duce la riscul confruntării cu demnță și accident vascular
cerebral.

7. Creșteți colesterolul bun
Este bine-cunoscut că o valoare crescută a colesterolului bun de tip
HDL protejeajă contra bolilor cardiac. Dar, de asemenea, poate să va
salveze și creierul. Cercetătorii pretend că acest tip de colesterol
blochează substanțele ce tind a se depune și distrug celulele
creierului și acționează ca un anti-inflamator ce încetinește
degradarea creierului. Metodele de sporire a colesterolului bun
include exercițiile fizice, consumul moderat de alcool și scăderea
greutății.

8. Navigați pe Internet
Navigarea pe Internet în coutarea unor informații poate stimuli
creierul îmbătrânit mai mult decât o face cititul unei cărți.
Înregistrări ale activității cerebrale arată că navigatorii
experimentați prezintă de două ori mai multe impulsuri ale activității
cerebrale decât începătorii.

9. Gena ApoE4
Un sfert (1/4) dintre voi, care citiți acest document deține o
specifică bombă genetic cu temporizare, iar aceasta vă face de 3-10
ori mai susceptibili de a contracta o târzie boală Alzheimer. Gena se
numește Apolopiproteină E4. Dacă moșteniți o singură versiune de ApoE4
de la unul din părinți, riscul dvs. de a căpăta Alzheimer este de trei
ori mai mare. Dacă moșteniți a doză dublă de la ambii părinți, riscul
crește de 10 ori. Cereți doctorului dvs. un test ADN pentru a vi se
identifica genotipul ApoE4.

10. Spuneți DA cafelei
Cafeaua se dovedește a fi un tonic al creierului aflat în process de
îmbătrânire. Este un anti-inflamator, contribuie la blocarea efectelor
pe care colesterolul le are asupra creierului și reduce  riscurile
accidentelor cerebrale, depresiei și diabetului, care toate
facilitează demența. are un mare conținut de antioxidanți și cafeină,
care stopează moartea neuronilor și ameliorează diabetul,
hipertensiunea și accidentele cerebrale care conduc la demență. Pentru
majoritatea oamenilor, un consum de cafea zilnic moderat, de 2-4
cești, nu este rău și poate fi util.

11. Pericolul unei greutății scăzute
Peste vârsta de 60 de ani, pierderea nemotivată de greutate poate fi
un semn al bolii Alzheimer. Un studiu a arătat că femeile care au
această boală au început să piardă din greutate cu cel puțin 10 ani
înainte de diagnosticarea demenței. Dintre femeile care o aceeași
greutate, cele care început să dezvolte demență au slăbit în decursul
a trei decenii și atunci când au fost diagnosticate aveau cu circa 6
kg mai puțin decât cele care nu prezentau Alzheimer. Dacă aveți peste
60 de ani și prezentați o inexplicabilă pierdere în greutate
adresați-va medicului dvs.

12. Beți vin
Un pahar de vin pe zi poate întârzia demența. Cercetările arată că
vinul  este un anti-inflamator și crește colesterolul bun, ceea ce
ajută la preîntâmpinarea demenței.  Antioxidanții puternici din vinul
roșu conferă acestuia proprietăți anti-demență. Astfel de antioxidanți
relaxează arterele, dilată vasele sanguine și sporesc debitul
sanguine, ceea ce stimulează procesele cognitive.
13. Cunoașteți care sunt primele semnale
Problemele de memorie nu sunt primul semnal de alarmă. Puteți constata
un declin în aprecierea distanței, de exemplu puteți dori să apucați
un pahar, dar eșuați în a-l apuca. Sau puteți aprecia greșit distanța
atunci când traversați strada.
Rezolvând un joc de puzzle sau citind o hartă pot, de asemenea, să vă
producă probleme. Pierderea simțului mirosului poate fi, de asemenea,
un semnal de alarmă. La fel, punerea în mod repetat a aceleiași
întrebări sau depunerea în locuri improprii a lucrurilor personale (de
exemplu, punerea cheilor în frigider). Acordați atenție problemelor de
memorie, întrucât cu cât sunt identificate mai devreme semnalele de
alarmă, cu atât pot fi mai eficiente modificările de stil de viață sau
de medicație.

14. Dieta mediteraneană
Indiferent de regiunea în care trăiți, dieta mediteraneană poate feri
creierul dvs. de dteriorarea memoriei și demență. Studiile arată în
mod systematic că mâncarea din Grecia, Italia și Liban este realmente
o hrană pentru creier. Urmând această dietă - bogată în legume cu
frunze verzi, pește, fructe, nuci, legume, ulei de măsline și puțin
vin – poate reduce la jumătate riscul de boală Alzheimer. Decât să
depindeți de un singur aliment sau de puține substanțe nutrient, dieta
propusă este un meniu bogat în elemente complexe benefice pentru
creier, ce includ un set de antioxidanți ce apără celulele cerebrale
de deteriorarea oxidantă.

15. Obezitatea la vârsta medie
Creierul dvs. este sensibil la grăsimea dvs. Un studiu a arătat că
persoanelșe obese au cu 8% mai puțin țesut cerebral, iar persoanele
supraponderale au cu 4% mai puțin țesut cerebral decât persoanele cu
greutate normal. Crește astfel alarmant riscul de Alzheimer. În plus,
scăderea volumului creierului se produce în zone ce reprezintă ținte
ale bolii Alzheimer și care sunt critice pentru planificare, memoria
pe termen lung, atenție și funcții de execuție și de control al
mișcărilor. Sesizați chiar de la apariție semnele de creștere a
greutății, încă din tinerețe sau la vârstă mijlocie. În mod ciudat,
obezitatea după vârsta de 70 de ani nu sporește riscul de Alzheimer,
dar asta nu înseamnă că putem neglija exercițiul fizic, cel mai bun
mod de stimulare a funcției cognitive și de întârziere a apariției
bolii Alzheimer la orice vârstă.

16. Asigurați-vă un bun somn de noapte
Lipsa de somn este toxică pentru celulele creierului. Somnul are
surprinzătoare puteri de protejare a creierului contra pierderilor de
memorie ți bolii Alzheimer. Este un mijloc minunat de manipulare a
nivelurilor  temutei toxine cerebrale peptide beta-amiloidă, primul
agent instigator al bolii Alzheimer, care conform cercetărilor conduce
la accelerarea riscului apariției bolii. Cercetările au arătat, de
asemenea, că un somn în medie de 5 ore sau mai puțin în timpul nopții
este corelat cu o mare creștere a grăsimii visceral abdominal, care
poate conduce la diabet și obezitate și în final la Alzheimer.
Recurgeți la perioade scurte de somn (ațipiri) și la tratamente în caz
de insomnii.

17. Asigurați-vă un larg cerc social
Studiind creierul unei femei de 90 de ani care este foarte social care
a decedat din caza bolii Alzheimer, cercetătări din Chicago au
descoperit că o largă rețea de socializare i-au asigurat o mare
”rezervă cognitivă” care a permis creierului ei să nu ăși dea seama că
suferă de Alzheimer. De ce se întâmplă așa este un mister, dar
interacțiunea cu prietenii și cu familia pare să crească eficiența
creierului. El își formează rute de comunicare alternative, care
șuntează conexiunile deteriorate de boala Alzheimer. Deci întâlniți-vă
adesea cu familia și prietenii și extindeți-vă rețeaua social. Cu cât
este mai puternică rezerva creierului, pe care o construiți în
decursul vieții, cu atât este mai probabil ca să restrângeți
simptomele bolii Alzheimer.

18. Rezolvați stresul
Când sunteți stresat, corpul eliberează hormone denumiți
corticosteroizi, care vă salvează în caz de criză. Dar reacțiile unui
stress persistent declanșate de evenimente zilnice - cum ar fi
frustrarea locului de muncă, problemele de traffic sau cele finaciare
- pot fi periculoase. În timp acest stres poate distruge celulele
creierului și suprima creșterea unora noi, astfel încât volumul
creierului se restrânge. Evenimente traumatizante bruște - moartea
cuiva drag sau un eveniment de schimbare majoră a stilului de viața
cum ar fi pensionarea – pot conduce la un sever stress psihologic care
precede demența. Rețineți faptul că stresul cronic poate spori
vulnerabilitatea persoanelor vârstnice în ceea ce privește
deteriorarea memoriei și demența.  Căutați sfaturi profesioniste.
Antidepresivele, sfaturile, tehnicile de relaxare și alte forme de
terapie pot limita pierderea de memorie cauzată de stress, în cazul
încare se iau măsuri din timp.

19. Atenție la dantură
Gingii deteriorate pot să vă otrăvească creierul. Persoanele cu boli
de dantură și gingii tind să prezinte rezultate scăzute la teste de
memorie și cognitive, conform cercetătorilor din USA din domeniul
stomatologiei, care au descoperit că infecția responsabilă de bolile
gingivale eliberează produse colaterale ce migrază spre zonele din
creier implicate în pierderea de memorie.
În consecință, perierea danturii, folosirea firelor dentare și
prevenirea bolilor gingivale pot ajuta la menținerea sănătății
gingiilor și a dinților, dar și a acuității memoriei. Un alt studio a
arătat că persoanele în vârstă cu cele mai severe gingivite
(inflamării ale gingiilor) prezentau de 2-3 ori mai mukte semen de
deteriorare a memoriei și cunoașterii, decât cei cu forme discrete ale
gingivitei.

20. Asigurați-vă suficientă vitamină B12
Pe măsură ce înaintați în vârstă nivelul sanguine al vitaminei B12
scade și șansa de suferi de Alzheimer crește. Abilitatea dvs. de a
absorbi această vitamin din alimente scade cam la vârsta mijlocie,
când se decide stadiul de deteriorare ulterioară a creierului.
Cercetărtori de la Oxford University au descoperit ca un creier care
funcționează cu un conținut de vitamină B12 redus, de fapt își reduce
volumul, iar o deficiență a acesteia poate duce la atrofierea
creierului prin fragmentarea mielinei, scutul de protecție cu conținut
gras din jurul neuronilor. Se poate ajunge și la declanșarea de
inflamații, un alt factor de distrugere a celulelor creierului. După
vârsta de 40 de ani trebuie să se administreze zilnic 500-1000
milicentigrame de vitamină B12. Dacă la dvs. sau la un membru în
vârstă al familiei apare o inexplicabilă scădere a memoriei, oboseală
sau semen de demență, trebuie neaparat să se verifice de către
doctorul dvs. a posibilei deficiențe a vitaminei B12.
Evitați și refuzați plombarea dinților cu combinații ce conțin mercur.

21. Oțet la orice
Există largi evidențe că oțetul scade factorii de risc ce pot conduce
la scăderea memoriei, respective glicemia mare, rezistența la insulin,
diabetul și pre-diabetul și creșterea în greutate. Cercetători din
Phoenix (Arizona) au observant în cadrul studiilor pe oameni și
animale că elementele acide potențează efectele de acădere a
glicemiei. Studiile au arătat, de asemenea, că ele pot ține în frâu
aăpetitul și consumul de alimente, prevenind astfel creșterea în
greutate și obezitatea, acestea fiind associate cu diabetul, demența
accelerată și pierderea memoriei.
Apelați la oțet, adăugați-l la salate, consumați-l cu lingura, chiar
adăugați-l la un pahar de apă de băut. Orice tip de oțet este
bine-venit.

22. Verificați-vă ochii
Dacă vă păstrați o vedere bună sau excelentă pe măsură ce înaintați în
vârstă șansele dvs. de a suferi de demență scade cu un surprinzător
procentaj de 63%. Iar dacă vederea este slabă, simpla vizitare a unui
optician pentru un test și un posibil tratament, cel puțin o dată pe
an, reduce în aceeași măsură șansele dvs. de a suferi de demență. Nu
este însă clar cum problemele de vedere stimulează apariția demenței,
dar o vedere afectată fac e dificilă participarea la activități
mentale și fizice cum ar fi cititul și activități practice, precum și
activitățile sociale, toate acestea fiind appreciate ca încetinind
declinul cognitive. Rețineți că ochii dvs. reflectă modul în care
funcționează creierul dvs., mai ales pe măsură ce înaintezi în vârstă.
Nu neglijați vederea slabă, întrucât în majoritatea cazurilor ea
păoate fi corectată.

23. Consumați curry
Pudra de curry conține condimentul galben-portocaliu numit turmeric
(șofran de India) bogat în  curcumină, despre care se știe că stopează
deteriorarea memoriei. Un studiu a arătat că bătrânii indieni care
consumau chiar și mici cantități de curry, obțineau rezultate mai bune
la testele cognitive. Curcumina acționează în primul rând prin
blocarea acumulări plăgilor amiloide (depozite identificate în
creierul suferinzilor) care induc boala Alzheimer, apoi prin
distrugerea plăgilor existente, încetinind astfel declinul cognitive.
Este recomandat a se consuma curry de 2-3 ori pe săptămână, în special
curry galben. Sau presărați condimentul pe alimetele consumate.

24. Controlul glicemiei
Dacă aveți diabet de tip 2 sunteți mai vulnerabil la Alzheimer.
Studiile arată că riscul de Alzheimer este de 2-3 ori mai mare, iar cu
cât diabetul se instalează mai curând, cu atât este mai mare șansa de
a suferi de demență. Unii experți denumesc boala Alzheimer ”diabetul
creierului”. Cele două afecțiuni au cauze similare - obezitatea,
hipertensiunea, cholesterol ridicat, dietă bogată în grăsimi și
zaharuri, activitate fizică scăzută, precum și glicemie ridicată. Pe
scurt, diabetul poate produce creierului o dublă nenorocire,
distrugând neuronii și favorizînd inflamările. Faceți tot posibilul de
a ține glicemia la valori scăzute și adoptați o dietă cu conținut
scăzut de grăsimi saturate, alături de exerciții fizice regulate.

25. Beți mai mult ceai (negru și verde)
Evidențele sugerează că ceaiul stopează pierderea cognitivă ce precede
boala Alzheimer și că cu cât beți mai mult ceai , cu atât memoria dvs.
este mai ascuțită.
Secretul ceaiului nu mai este un mister. Frunzele au un bogat conținut
de compuși capabili să penetreze bariera sânge-creier și acolo să
blocheze deteriorarea neuronilor. Un antioxidant deosebit din ceaiul
verde poate bloca toxicitatea beta-amiloidei, care omoară celulele
creierului. Faceți-vă un obicei din a bea ceai negru și ceai verde. Nu
adăugați lapte, întrucât reduce cu 25% activitatea antioxidantă a
ceaiului.

vineri, 3 mai 2013

Corpul in lumea emotiilor

Corpul in lumea emotiilor
 
Cand vorbim despre imbolnavire, ne gandim doar la mic ro bi  si alimente. Dar nivelul emotional si spiritual sunt  la fel  de importante pentru sanatate, avand adesea un ro l crucial in echilibrul organismului.
Mic ro bii sunt respinsi de sistemul imunitar,  dar sentimentele p ro vin din interior, unde nu avem atat de multe mijloace de aparare – pentru ca suntem singuri cu noi insine  si pentru ca educatia pe care o primim e adesea lacunara in domeniul emotional.
Filosofia chineza afirma ca fiecare organ are un suflu specific, sau spirit, care salasluieste in el, corelat cu un anumit aspect al vietii psihice.
Inima este considerata lmparatul Organismului, salasul sufletului, organul care conduce  si imparte dreptatea in imparatie, adica in corp. Inima e invelita de pericard, numit inteleptul corpului – sfetnicul de incredere al Imparatului Inima. Fara acest invelis, inima ar receptiona din plin socurile emotionale si nu ar putea evita imbolnavirile. Inima regleaza viata spirituala   si emotiile. Bucuria o caracterizeaza, dar in exces ii poate face rau.
Ficatul este asemeni unui general care   elaboreaza strategiile de lupta impotriva a tot ceea ce este nociv pentru noi pe toate planurile. El elimina toxinele  fizice, iar in  plan energetic pe cele emotionale, fiind afectat de manie si oboseala.
Vezica  biliara regleaza  temperamentul, puterea de a lua decizii  si curajul inceputului. Orice  stres puternic sau indelungat loveste in vezica biliara, ceea  ce  duce  la manifestarea unui temperament coleric.  Persoana devine irascibila, nervoasa, ia greu decizii, are dureri de cap  si ameteli.
Pancreasul  si splina sunt puternic afectate de ingrijorare. Oamenii care despica firul in patru si sunt mereu tematori isi slabesc pancreasul si splina. Si recip ro c,  oamenii  care  au p ro bleme cu aceste organe sunt mai mereu  ingrijorati. Se adapteaza mai greu, putand ajunge  la  fobii si  obsesii.
Plamanul  si intestinul g ro s sunt organele meditatiei si ale gandirii reflexive. Un om trist si melancolic secatuieste astfel energia acestor organe. Data fiind legatura lor cu imunitatea, cand aceste doua organe sunt perturbate, la fel este si apararea organismului. Persoana devine mai vulnerabila la agresiunile din mediu. Deseori un bolnav de plamani este trist si melancolic, ceea ce se observa la pacientii cu astm si tuberculoza.
Rinichii reprezinta in organism rezervorul de energie care ne ajuta sa traim si sa ne vindecam. Cand scade energia rinichilor apar sentimente depanica  si anxietate care ne epuizeaza. Bolnavii de rinichi sunt adesea tematori, vointa lor scade sau sunt inflexibili si incapatanati.
Echilibrul adevarat nu consta in lipsa  sentimentelor, ci in cont ro lul aparitiei si al intensitatii acestora. Atunci cand starea noastra interioara evolueaza intre bucurie si tristete fara sa exageram, cand melancolia ne ajuta sa patrundem mai p ro fund in noi insine si sa vedem in cele din urma frumusetea vie si, cand nu ne mai lasam doborati de teama, am facut pasi importanti pe drumul cont ro lului emotional. Nu putem schimba lumea, dar putem schimba modul in care ne raportam la lume.
Adevaratul secret al sanatatii inseamna sa inveti sa te vindeci singur, inclusiv prin gandurile si emotiile pe care le cultivi in “gradina” sufletului tau!
.
Dr. Teodor Coldea - medic primar, cu competenta in acupunctura si medicina ayurvedica