miercuri, 26 aprilie 2017

Aspirina , cata boala bagam in noi...


          Aspirina

Care este CEL MAI prescris, vândut şi consumat  medicament de pe mapamond?
 “banala”... ASPIRINĂ. Omul de rând gândeşte ceva de genul : mă doare capul? Iau o Aspirină! Am febră? Iau o Aspirină! Unii ajung să o folosească şi pe post de conservant alimentar pentru zacuscă,dulceţuri, gem etc., alterându-i din neştiinţă/ ignoranţă denumirea substanţei de bază (acidul acetil-salicilic) şi numind-o stâlcit chiar...   “saliţil”.
       
Numele de Aspirina reprezintă denumirea pe care firma BAYER din Germania i-a dat-o substanţei de bază (acidul acetil-salicilic) şi pe care ulterior a produs-o şi comercializat-o începând cu anul 1899. Aspirina, este astfel primul medicament brevetat şi primul produs medicamentos care a ajuns şi în spaţiu o dată cu misiunea Apollo, pentru uzul cosmonauţilor.  

Hipocrate o menţionează în scrierile sale ca o pudră extrasă din coaja şi frunzele de  salcie alba (Salix alba), ca remediu împotriva febrei şi ca factor de  combatere a durerilor. În secolul XVIII preotul Edward Stone recunoaşte în scrierile sale efectele analgezice, antipiretice şi antiinflamatorii ale extractului din scoarţa de salcie. Acelaşi extract se pare că a fost cunoscut şi în Egipt, dar şi la popoarele sumeriene şi asiriene, fiind menţionat acest remediu şi în documentele vremii.
Anual sunt consumate... 40.000 de tone de Aspirină.
Ştiţi ce înseamnă asta ? Având în vedere că cele mai frecvente pastile sunt cele de 500 mg (însă există şi de 75 şi 100 mg !), ar veni cam 80 mld. de pastile, adică.... 11 pastile de Aspirină per fiecare locuitor al planetei (de la nou-născuţi şi până la vârstnici)
E bine să ştiţi că această Aspirină are următoarele efecte  DIRECTE, iar despre primele 4 vorbeşte cam toată lumea +/- medicală:
   - analgezic = adică antidureros de forţă medie
   - antipiretic = adică ne  combate / coboară bine febra
   - antiinflamator  non-steroidian = dacă înţelegeţi prin asta “anti-reumatic” e suficient, dar dpdv medical înseamnă mai mult de atât !
   - anti-agregant   plachetar = produce un soi de  subţiere a sângelui, prevenind formarea de cheaguri în artere şi vene
   - uricozuric = ajută la eliminarea cristalelor de acid uric. Util pentru cei care suferă de  gută ;
   - coleretic colecistokinetic =stimulează formarea de lichid biliar şi evacuarea vezicii biliare
       
Acestea sunt, aşa cum am menţionat mai sus, efectele  directe, adica cele 6 efecte... bune !

Însă rarisim  cineva întoarce... moneda, ca să vedem şi cealaltă faţă a Aspirinei şi să ne  atragă atenţia, cât se poate de serios ca “banala”   Aspirina poate avea nişte efecte adverse de temut,unele extrem de grave, NE-cunoscute, ba chiar ignorate de marea majoritate a cadrelor medicale, spre dezastrul pacienţilor lor “profani” în ale Farmacologiei şi care ajung astfel să ia acest medicament, doar pe bază de încredere... “că   doar domnu’ dr. mi l-a prescris !”. Vedem de-aici că proverbul “crede şi nu  cerceta !” este un dezastru şi în relaţia dr. – pacient şi nu numai în relaţia   enoriaş – Dumnezeu !

Hai să ne oprim deci asupra efectelor   adverse şi   indezirabile ale Aspirinei :
   - fragilizeaza vasele ( arteriale) la nivelul punţii cerebrale, adică exact acolo unde fragilizează vasele şi... HTA (hipertensiunea arterială) ! Se întâmplă uneori să... ne mai şi enervăm sau/şi să (mai) avem o  dispută cu... şefu’, din care să iasă... scântei !
Apare un “salt” (puseu) de  tensiune, care va fragiliza vasele la nivelul punţii cerebrale, adică exact acolo unde DEJA Aspirina a făcut puncte de minimă rezistenţă, iar vasul respectiv va exploda, generând o hemoragie aproape întotdeauna fatală, sau o comă profundă din care rar se mai iese... viu !
   - formează microleziuni venoase, determinând puncte de minimă rezistenţă la nivelul pereţilor venoşi şi astfel poate fi cauză de apariţie a varicelor şi hemoroizilor 
   - usucă  şi crapă articulaţiile (condroliză) cu generare de artroze şi reumatism cronic
 degenerativ, dar...   măcar ne face să nu ne mai doară (vezi efectul pozitiv analgeic direct al Aspirinei !) ;
   - are   “+++” (3   plus-uri) – căci mai multe nici nu există ! – la  făcut găuri în stomac, generând gastrită, ulcer gastric,dar adesea se merge şi mai departe, chiar până la hemoragii digestive ameninţătoare de viaţă sau/şi perforaţie gastrică. În   SUA de pildă, anual... sute de mii de persoane suferă internări în Spital după uzul sau/şi abuzul de Aspirină, care le-a găurit efectiv stomacul. 30 mg de Aspirină suprimă protecţia gastrică (dar niciodată nu se administrează doar 30
mg per o dată, ci... cu MULT mai mult !). Aspirina - circulaţia gastrică şi de-asemenea - producţia de mucus gastric protector. Atacul pe stomac este (atenţie !) o caracteristică de clasă, fiind întâlnit la toţi reprezentanţii clasei  antiinflamatoarelor non-steroidiene (AINS), INDIFERENT de calea de aministrare: orală, intramusculară, supozitoare (nefiind valabilă însă pentru coliruri şi nici pentru ungvente!). Deci să nu aveţi impresia, că administrând (să zicem) Diclofenac sub formă de supozitoare, sau de injecţii intramuscular, acesta nu va “lovi” şi în stomac, la fel de puternic ca şi  pastilele, deoarece nu l-am administrat per oral !!!
 - administrată pe perioade lungi (săptămâni-luni-ani), adică exact aşa cum ne recomandă reputaţii noştri doctori cardiologi, când suferim de cardiopatie ischemică, sau când / dacă am avut vreun atac cerebral / infarct miocardic în   antecedente, Aspirina - apărarea corpului   (anti-microbiană, anti-virală, anti-fungică, dar şi pe cea... anti-cancer), cu   risc semnificativ de a   genera consecutiv infecţii (microbiene, virale, fungice), sau chiar... cancer
-  „loveşte”   în pancreas, iar   în administrare prelungită, derulată pe săptămâni – luni va destabiliza nivelul glicemic, cu   risc ­ mai ales la persoanele diabetice, dar şi la ceilalţi (adică să le genereze chiar  un diabet zaharat);
   - utilizată  ca şi conservant (e  un BUN conservant, căci DACĂ am pus-o într-un borcan cu zacuscă, nici un   microb NU va risca să se atingă de conţinutul borcanului în care e Aspirina !)
 - este  cancerigenă !
 - este  alergizantă, provocând alergii cutanate dintre cele mai diverse, alergii respiratorii şi  chiar este capabilă să declanşeze veritabile crize de astm bronşic la persoanele alergice şi la astmatici ;
 - produce retenţie hidrosalină,  tensiunea arterială şi   are capacitatea de a destabiliza o persoană deja hipertensivă sau/şi care  asociază şi o insuficienţă cardiacă ;
 - este cauzatoare   directă a sindromului Reye  (encefalopatie + degenerescenţă grasă a ficatului + hiperamoniemie + sidrom   hemoragipar) ;
 - administrata  în  sarcină determină un  risc ­­ de  homoragii la mamă şi la făt + închiderea prematură a canalului arterial + inhibă contracţiile uterine, durata travaliului în momentul naşterii + determină o greutate - la   naştere a copilului;
  - inhibă  spermatogeneza şi   fertilitatea masculină,  efect dependent de doză şi de durata administrării
 - sinteza de Melatonină cerebrală = apar tulburări de somn, cu atât mai intense cu cât durata administrării  e mai îndelungată şi doza mai mare + persoanele care o folosesc se uzează/ îmbătrânesc în ritm accelerat. Acesta   este un efect de clasă, nefiind specific doar Aspirinei, ci TUTUROR reprezentanţilor clasei;

  - intrată în corpul nostru, substanţa de bază a Aspirinei(acidul acetil-salicilic) suferă o hidroliză şi generează acidul acetic + acidul salicilic (acidul  orto-hidroxi-benzoic), 2 substanţe acidificante ale mediului intern, cu toate   consecinţele care decurg de-aici : pierderi de Calciu,risc de cancer, afectare articulară, risc (la unele persoane) de gută etc ;
   - NU se va administra Aspirina sub vârsta de 6 ani, dar  şi la  6 ani se va administra cu MARE discernamânt şi nu la... orice pală / bătaie de vânt !; - rar,  determină : euforie, ameţeli, pierderi de echilibru, greţuri, vărsături, stări confuzionale, halucinaţii, tulburări auditive, afectare renală şi hepatică (în special la vârstnici).
Efectele adverse ale Aspirinei sunt MULT mai frecvent întâlnite la  persoanele de  60 de ani, adică exact la grupa de vârstă la care li se şi  prescrie cel mai frecvent Aspirina. Aceste persoane sunt şi chiar cele care şi-o administrează şi singure ca pe o automedicaţie, adesea... fără vreun  discernământ !
Persoanelor de  55-60 de ani, cardiace sau/şi care au suferit atacuri  cerebrale / infarcte miocardice, le este prescrisă Aspirina de catre MAREA   MAJORITATE a dr. cardiologi, pentru efectul său anti-agregant plachetar, la o  doză de 75-325 mg/zi, în administrare zilnică, derulată pe... ani   de zile !!!  ...cu riscurile de rigoare menţionate mai sus, ignorate / necunoscute atât de către cei care au prescris-o (doctori şi farmacişti), cât mai ales de către populaţia fără cunoştinţe medicale, lesne încrezătoare în judecata corpului medico-farmaceutic, care le prescrie / recomandă uzul  Aspirinei.
Intreb şi eu : DE CE dragii de cardiologi nu prescriu / recomandă administrarea pentru acelaşi efect antiplachetar  (pentru  care recomandă uzul Aspirinei)... uleiul de in alimentar? ...care e DE DEPARTE mai ieftin, mai sănătos şi mai bun decât Aspirina!!!

Uleiul de in, la doza de 1 lingură/zi (sursa : firma BIOVITA Cluj, sau din Plafar-uri / Farmacii), în   administrare continuă, luni-ani de zile, are NUMAI efecte BUNE şi DE DORIT,   oricui şi-l administrează, chiar ca... automedicaţie :
   - este de 8 ori mai  puternic antiagregant plachetar comparativ cu Aspirina ;
   - întăreşte vasele de sânge cerebrale (ce făcea Aspirina ? Le slăbea !) ;
   - lubrefiază articulaţiile având un efect antiinflamator mediu (ce făcea Aspirina ? Le usca  şi le crăpa !)
   - NU dă atingere  pancreatică, ba chiar ajută la stabilizarea nivelului glicemic la diabetici (ce făcea Aspirina ? Destabiliza nivelul glicemic şi „lovea” în pancreas !)
   - ­imunitatea generală a corpului, dar MAI ALES pe cea anti-cancer, distrugând selectiv  vasele care alimentează o eventuală tumoră canceroasă activă (ce făcea Aspirina ? -   imunitatea !)   ...ba încă mai – şi colesterolul şi trigliceridele, ­discret (dar o   face !) şi HDL-colesterolul !

Revin cu întrebarea: DE  CE NU se prescrie pe cale largă ulei de in ÎN LOC DE Aspirina? Am întrebat doar,   n-am dat cu paru’!
Să mai pun încă o întrebare ? Hai s-o pun:
DE CE NU se recomandă administrarea pastilelor de Gheara diavolului de 500 mg ( ÎN LOC DE Aspirină atunci cind ne doare capul, sau atunci când avem o ascensiune febrilă ? CARE sunt efectele  pastilelor cu Gheara diavolului ? Admirati-le !
   - este un  anti-cancerigen  potent,
   - dar şi unul din  cele mai puternice remedii naturale împotriva durerilor. Mai exact poate... lua durerea cu mâna ! Deblochează articulaţiile blocate de reumatism, elimină migrenele şi nevralgiile dentare 
   - febra şi   durerile musculare ale bolnavilor de gripă,
   - reglează  glicemia
   - aduce beneficii  până şi la cardiaci, colesterolului şi topirea plăcii de ateroscleroză.
   -   este şi un anti-agregant plachetar puternic,
   -   antispastic,
   -   sedativ,
   -   util şi în dismenoree (antispastic si analgezic),
   -   opreşte degenerarea ficatului spre ciroză,
   -   topeşte litiaza biliară,
   -   alcalinizează urina,
   -   glicemia la diabetici,
   -­   neglijabil, da pofta de mâncare (efect important în cancer şi la cei cu infecţii   acute),
   - are un „+” la  atacul pe stomac (uleiul de in are „++” pe... protecţia stomacului !), de care e bine să se ţină seama la administrarea prelungită, Gheara diavolului pastile   fiind recomandată sa se ia după masă !
Nu va fi administrată femeilor însărcinate, deoarece poate provoca contracţii uterine ; va fi evitată administrarea sa înaintea intervenţiilor chirurgicale, deoarece  coagularea   sângelui, cu risc de hemoragii. Determină  şi un dezgust faţă de fumat !
Administrare : se începe cu 1 pastilă   /zi, după mesele principale. La indicaţie (şi mai   ales DACĂ avem o toleranţă digestivă bună) se la fel, tot cu   câte o pastilă / săptămână până chiar la 6 pastile/zi (2 – 2 – 2), caz în care   acest remediu nu va fi luat  3 luni continuu!
Supradozajul   determină greţuri, vărsături, dispariţia apetitului alimentar, dispepsie, bradicardie. Precauţii la diabetici, la cei care sunt pe tratament  anti-aritmic sau/şi b-blocant, anticoagulant/ antiagregant plachetar, căci va scadea  putin si pulsul!
UAU ! Atâtea şi atâtea efecte minunate + alternative NATURALE la ... Aspirină? Desigur, numai să dorim să ştim de ele + să le şi aplicăm!
Cel   mai puternic medicament din clasa Aspirinei   (corect este din „clasa AINS”) este Diclofenac-ul. Acesta este o „Aspirină” de 2.000 de ori mai puternică şi cu de până la 50 de ori mai puţine efecte adverse la doza echivalentă. Acesta ­   puţin coagularea sângelui (dar o face şi trebuie ţinut cont de asta, mai ales   la persoanele vârstnice) şi nu crapă articulaţiile (din clasa lor,numai Celecoxib-ul şi Ketoprofen-ul mai fac asta !).
Diclofenac-ul   va fi aministrat numai la recomandarea unui dr. si   nu... „după ureche”, sau în urma citirii acestor rinduri.
Care sunt reprezentanţii   clasei Aspirinei (antiinflamatoarele non-steroidiene) ? Vă fac o enumerare, nici pe departe completă, căci sunt tare mulţi :
Acidul   acetil-salicilic   (Aspirina, de care tocmai am discutat pe larg), Paracetamol, Azapropazon, Metamizolul sodic (Algocalmin), Aminofenazonă, Fenacetină, Diclofenac, Aceclofenac, Ketoralac, Ketoprofen, Piroxicam, Tenoxicam, Meloxicam, Lornoxicam, Aminofenazona, Indometacin, Ketoprofen, Dexketoprofen, Ibuprofen, Fenprofen, Oxaprozin, Naproxen, Acid mefenamic, Acid niflumic, Nimesulid, Fenilbutazona, Celecoxib, Rofecoxib (Vioxx), Etoricoxib (Arcoxia), Valdecoxib, Parecoxib, Lumiracoxib, Sulindac, Etodolac, Diflunisol, Tolmetin, Nabumezona, Etofenamat ...
Este INTERZISĂ asocierea AINS intre ele, fiind extrem de periculoasă!
Din aceeasi clasă a AINS mai fac parte şi: - Paracetamolul ;   acesta are „++” şi la „lovit” ficatul, alături de cele „+++” la făcut găuri în   stomac (la fel ca şi „sora” sa, Aspirina). Administrarea nu neapărat  prelungită de Paracetamol poate determina necroză hepatică cu hepatocitoliză   (în special la copii sau în asociere cu consumul de alcool) şi deja există   voci autorizate care militează ca în viitorul nu prea îndepărtat acest   medicament să fie interzis şi retras de pe piaţă.
Alte riscuri ale   administrării sale : moarte subită, AVC, infarct ; 
- Algocalminul (substanţă de bază :metamizolul sodic sau. .. noramidopirinametansulfonat  de sodiu) ; acesta poate genera GRAVE tulburări imunitare şi de coagulare a   sângelui prin acţiune directă pe măduva osoasă hematogenă (stern, oasele   bazinului, vertebre), dar este şi o substanţă care poate da erupţii alergice,   mergând până la şocul anafilactic. Este deja interzis în mai multe ţări ale   lumii de  10 ani (nu şi în România !).

Exact  aceeaşi substanţă de bază  existentă în Algocalmineste întâlnită şi în Piafen şi în Quarelin;

 - Piramidonul este   deja interzis în toată Europa, fiind cancerigen. Substanţa sa de bază este chiar amidopirina,   rudă cu cea existentă în... Algocalmin !?! Pe vremea copilariei mele se  administra „la greu” copiilor ca antifebril !?!iar acum (ce sa vezi ? este... interzis !;
   - Vioxx-ul   (Rofecoxib-ul) a dat nenumarate infarcte la persoanele care l-au utilizat şi  de-asemenea şi accidente vasculare cerebrale, prin ­  coagulării sângelui (efect de clasă al „- coxibilor”). Să vedeţi însă la câte simpozioane de promovare a Vioxx-ului am fost invitat să particip chiar   eu, unde ni s-a vorbit NUMAI de bine despre el de catre somităţi ale Medicinei româneşti, iar acum ... medicamntul a fost INTERZIS şi scos de pe Piaţă !?!  ...ca să vedeţi, ce „bun” era, încât a... omorât oameni, trebuind să fie  retras !;

   - Arcoxia   (Etoricoxib-ul); la pag. 696 a MEMO-MED-ului din 2011 apare o avertizare din partea EMEA (Agenţiei Europene a Medicamentului) în dreptul acestuia, care spune următoarele, citez : „Etoricoxib-ul prezintă un risc   cardio-vascular deosebit (hipertensiune arterială, edeme, insuficienţă cardiacă, creştere a mortalităţii). Nu-i aşa că vă şi vine să-l luaţi auzind   aşa ceva despre acesta? Dar ştiti cam câţi doctori îl prescriu totuşi în   ciuda avertizării EMEA ? O mulţime!;
 
 - Piroxicam-ul ;   la pag. 685 a MEMO-MED-ului din 2011 apare o altă avertizare din partea EMEA şi în dreptul său, care spune următoarele, citez : „risc crescut de   complicaţii gastro-intestinale şi reacţii adverse cutanate, iar prescrierea sa   se va face strict la recomandarea unui specialist reumatolog” ;

   - Aulin-ul   (Nimesulid) determină serioase probleme hepatice sau chiar deces, reacţii alergice, atac pe stomac, greţuri şi vărsături. Administrarea sa este serios restricţionată în întreaga Europă, nu şi la noi ! Este interzis în Spania, SUA, Japonia, Finlanda şi Turcia.
Prin acest articol...   
- am  dorit să trag un semnal de alarmă referitor la administrarea unui medicament   (Aspirina) în special ca automedicaţie (dar nu numai), nu de alta, dar multora   dintre semenii noştri li se pare „normal” să ia aşa ceva, căci „aşa face toată   lumea”, că „aşa se face” etc., luând astfel un  medicament despre care (chiar   mulţi doctori şi farmacişti) nu ştiu mai nimic, iar acesta ne poate afecta serios starea de sănătate, prin numeroasele sale efecte adverse. „Acesta este un medicament ! Citiţi cu atenţie prospectul!” este o avertizare, care pe majoritatea dintre noi ne lasă .... rece, însă fără a ţine seama de   acest avertisment, un anumit medicament ne poate chiar ... lăsa reci!
 - vă îndemn să citiţi prospectele medicamentelor care vă sunt prescrise/ recomandate şi NU fiţi lesne încrezători în corpul medico-farmaceutic când/ dacă vă prescrie un anumit medicament ! Prospectele au fost scrise ca să fie citite!!!
Sunt o informare ce va fi o apărare în instanţă a unei firme de medicamente, care a avertizat mai dinainte pe consumator la ce se poate aştepta din partea unui medicament. Dacă pacientul NU citeşte prospectul, atunci... să nu se mire !
NU  afirm că sunt împotriva administrării şi recomandării utilizării AINS (deci si a Aspirinei). Nicidecum ! Vreau însă să atrag atenţia că prescrierea acestei clase medicamentoase (AINS) şi implicit administrarea acestora va trebui făcută cu mult mai mult discernamânt, mai ales de către breasla medicală, de la care se aşteaptă un spirit de răspundere şi ar fi bine să nu mai fie lăsat frâu liber nici acum şi nici în anii ce urmează automedicaţiei cu ... Aspirină, dar şi cu „fraţii” de clasă ai acesteia!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu