vineri, 29 decembrie 2017

10 leacuri exceptionale din vremea lui Iisus


1. Tămâia = darul magic
Unul din darurile pe care magii le-au adus la nașterea lui Iisus a fost tămâia. Tămâia era utilizată în acele timpuri drept un remediu universal în prevenirea infecțiilor și era apreciată pentru capacitățile sale antiseptice, antiinflamatorii și analgezice, precizează Aron Tabor pe http://www.beliefnet.com/JesusDaily/Features/10-Medicines-Used-During-Jesus-Times.aspx?b=1&p=11
Istoricul roman și botanistul Pliniu cel Batran recomanda tămâia ca un antidot pentru otrăvirea cu cucută. Se credea totodată că tămâia ar fi eficientă și în problemele digestive și în tratarea răcelii, a febrelor, a tusei, dar și pentru regenerarea parului și a pielii și pentru întărirea gingiilor. Pentru a-și astupa și vindeca rănile din scoarță, arborele de Boswellia, originar din Orientul Mijlociu, secretă această rășină specială.
Esența de tămâie dispune de o energie yin vindecătoare, ce înlesnește curățarea energetică și spirituală, dar are totodată efecte extraordinare în afecțiunile respiratorii și în tratarea bronșitei și a laringitei. În medicina modernă s-au făcut unele cercetări ce atestă calitățile excepționale ale tămâiei. Cercetatorii au făcut referire la ea ca un posibil tratament pentru anumite tipuri de cancer, pentru colitele ulcerative, pentru boala Crohn, pentru anxietate sau astm etc.
2. Smirna = aur pentru sistemul imunitar
Alături de tămâie, cei trei magi au adus în dar pruncului Iisus și smirnă, ambele considerate a fi obiecte “de lux” și la fel de prețioase ca și aurul. Însă beneficiile smirnei nu încetează să ne uimească și astăzi, în epoca modernă. În mod tradițional, smirna era folosită pentru a trata artrita, pentru a îmbunătăți circulația, pentru tulburări digestive, dureri ale menstruației, infecții respiratorii, respirație urât mirositoare, lepră, febră și răcelile, gingii slăbite etc, însă oamenii de știință i-au descoperit și alte beneficii.
Pe lângă întărirea sistemului imunitar aceștia cred că smirna stimulează producția de celule albe din sânge. Smirna este un antioxidant extrem de puternic, iar medicina actuală are în vedere efectele pe care le are aceasta în tratarea cancerului și a tumorilor. Știați că în 2001, cercetatorii de la Universitatea Rutgers au identificat substanțele conținute de smirnă care omoară celulele canceroase? La fel ca și tămâia, smirna conține 75% seschiterpene care stimulează partea creierului care controlează emoțiile. Totodată, ajută și hipotalamusul, glanda pineală și glanda pituitară. Smirna are și proprietăți antifungice, antibacteriale și antiinflamatorii.
3. Usturoiul = planta vitalității
Usturoiul este una dintre cele mai vechi plante cultivate pe acest pământ, datând de acum 6000 de ani. Egiptenii antici credeau că usturoiul este înzestrat cu virtuți sacre și era plasat ca atare în mormintele faraonilor. Totodată, era obligatoriu ca slavii care construiau piramidele să consume usturoi, intensificându-și astfel puterea și vitalitatea.
Usturoiul era consumat și în timpurile antice de atleții greci și soldații romani înainte de a pleca la bătălie sau la vreo competiție pentru a le spori vigoarea. Usturoiul era folosit atât ca aliment, cât și ca medicament în timpul vieții lui Iisus.
Usturoiul este într-adevăr miraculos și are proprietăți medicinale și vindecătoare remarcabile. Este un antibiotic natural extrem de puternic, dar și un antioxidant pe măsură, iar calitățile sale antibacteriale și antivirale au devenit legendă. Conform oamenilor de știință de la Universitatea Alabama, Birmingham, o dietă bogată în usturoi poate preveni apariția anumitor tipuri de cancer precum cel de colon, de sân sau de prostate deoarece usturoiul are puterea de a amplifica producerea de suflat de hidrogen. Totodată, ustoroiul este minunat în ceea ce privește beneficiile cardiovasculare, reducând nivelul de trigliceride și colesterolul total de la 5% până la 15%.
4. Limba Mielului = Bogata in fitonutrienti, minerale si vitamine
Bogata in fitonutrienti, minerale si vitamine, limba mielului era consumata atat in alimentatie, cat si pentru mentinerea sanatatii in timpurile lui Iisus. In medicina traditionala, limba mielului era utilizata pentru a reduce tusea, febra, durerile menstruae, reumatismul, eczemele. Astazi, se stie ca planta de Limba Mielului contine acizi grasi esentiali precum acid gama-linoleic (in concentratie de 17-20%) ce sunt renumiti pentru efectul lor antiinflamator.
Acidul linolenic este un acid gras omega-6 ce joaca un rol esential in reducerea durerilor articulare, in intarirea imunitatii si a mentinerii sanatatii pielii. Totodata, limba mielului contine o cantitate insemnata de vitamina C (60% din doza zilnica recomandata per 100 g), vitamina A (140% din doza zilnica recomandata), vitamina B3 (niacin), fier (41% din doza zilnica recomandata), calciu, potasiu, cupru, magneziu, zinc.
5. Feniculul = unul dintre cele mai bune alimente antioxidante si antiinflamatorii de pe planeta
Feniculul era o planta utilizata in timpurile lui Iisus ca un substitut de sezon pentru piper, fiind totodata cunoscuta pentru efectul sau de crestere a apetitului. In Naturalis Historia a lui Plinius se mentioneaza insa si intrebuintarea medicala a feniculului: se credea ca feniculul are efecte benefice asupra sanatatii ochiului. Cercetarile moderne au aratat insa ca feniculul este o sursa excelenta de vitamina C, acid folic, potasiu si fibre dietare.
Cu doar 27 de calorii per ceasca si zero colesterol, feniculul este unul dintre cele mai bune alimente antioxidante si antiinflamatorii de pe planeta. Cercetatorii de la Universitatea din Texas au descoperit ca anetolul, un fitonutrient antiinflamator ce impiedica transformarea celulelor normale in celule canceroase, se gaseste din belsug in compozitia feniculului. Feniculul este intrebuintat astazi in tratarea flatulentei, a indigestiei, a hipertensiunii, in alaptare si in tratarea sindromului premenstrual, in tratarea congestiei sinusurilor.
6. Rodia = "Super Antioxidantul"
Despre rodie, nu se poate spune decat de bine…. Inca din epoca lui Iisus, rodia era considerata un dar pretios al naturii si folosita ca un remediu in medicina. Radacinile de rodie erau preparate si intrebuintate pentru a elimina parazitii intestinali precum tenia. Florile de rodie serveau in schimb drept remediu pentru afte si dizenterie. Stiinta moderna arata ca rodiile contin o paleta bogata si diversa de substante protective si benefice incluzand fitoestrogeni, polifenoli, tanin elagic, antocianina. Toate aceste substante sunt in mod natural antioxidanti puternici.
Mai mult, cercetatorii au demonstrat ca sucul de rodie are abilitatea uimitoare de a anula ateroscleroza existenta. In plus, un studiu efectuat in Israel arata ca sucul de rodie distruge celulele canceroase, lasandu-le in schimb intact pe cele sanatoase. Semintele de rodie actioneaza precum unei aspirine, prevenind formarea de cheaguri de sange. Rodia contine o cantitate insemnata de antioxidanti (vitamine si enzime raspunzatoare pentru mentinerea in cote normale a colesterolului) si de aceea a fost numita “superantioxidantul”.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din California, Berkeley, au descoperit ca sucul de rodie are o putere antioxidanta de trei ori mai mare decat cea a vinului rosu sau a ceaiului verde, antioxidanti puternic la randul lor.
7. Tarhonul = Mai mult decat un condiment, un medicament excelent
Cu o aroma deosebita ce il recomanda drept un pretios condiment, tarhonul era utilizat in vremurile lui Iisus si ca remediu in medicina traditionala. Se credea ca tarhonul stimuleaza apetitul si este util in tratarea sughitului, a indigestiei si a meteorismului. Ceaiul de tarhon era folosit pentru tratarea insomniilor, iar frunzele de tarhon erau pur si simplu mestecate pentru ameliorarea durerilor de dinti. Tarhon
Cunoscut ca “rege al plantelor”, tarhonul are proprietati antioxidante si contribuie la stimularea creierului, a sistemului nervos, a sistemului circulator, al sistemului endocrin si digestiv.Conform cercetarilor recente, componentele sale polifenolice contribuie la scaderea nivelului de glucoza din sange.
8. Varza = Peste 87 de remedii
Plinius mentiona cel putin 87 de remedii atribuite verzei. Specialistii in medicina ale timpurilor lui Iisus considerau ca prin consumul frecvent de varza cruda te protejezi impotriva durerilor de cap si iti intaresti vederea. De asemenea, consumul de varza cruda era indicat si pentru mentinerea starii generale de sanatate, iar compresele de varza inmuiata in apa calduta erau folosite in tratarea ranilor si a luxatiilor si chiar a diverselor forma de cancer, chiar daca termenul nu este cunoscut in acele timpuri. Varza
Astazi se cunoaste faptul ca varza este un bun antioxidant, continand chiar mai multa vitamina C decat portocalele. Este totodata o sursa bogata de iod, ceea ce ajuta la functionarea optima a creierului si a sistemului nervos, dar si la mentinerea unei bune functionari a glandelor endocrine. Varza contine si vitamina E, calciu, magneziu, potasiu, vitamina B, fibre.
9. Murele = fructele cu cel mai mare nivel de antioxidanti
Murele erau considerate a fi eficiente in bolile gingiilor si ale amigdalelor in epoca lui Iisus, se arata pe acelasi site. In acele timpuri se credea ca murele pot chiar neutraliza efectele veninului de sarpe. Pe de alta parte, Plinius mentiona in Naturalis Historia intrebuintarea extractelor din mugurii de mur in scop diuretic si curativ, iar a frunzelor de mur in tratarea ranilor pielii.
In zilele noastre, cercetatorii ne dezvaluie faptul ca murele se numara printre fructele cu cel mai mare nivel de antioxidanti. Dintre legume, doar spanacul si varza Kale mai prezinta o cantitate similara de antioxidanti. Murele sunt o sursa excelenta de vitamina C (100 g de mure contin 35% din doza zilnica recomandata), au putine calorii, contin fitoestrogen, antocianine, acid elagic, salicil. Prin urmare, au efect de protectie impotriva cancerului (cervical in special), a bolilor psihice si a celor cardiace.
10. Isopul = "Planta Sfanta"
“Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati”, spune David in psalmul 50...
considerat a fi planta purificatoare, isopul era folosit de vechii egipteni in curatarea templelor, iar in timpurile lui Iisus pentru curatarea ritualica a leprosilor. Isopului i se mai spune si “planta sfanta” si este considerata a fi vindecatoare inca din timpurile biblice Atunci cand Iisus a fost rastignit pe cruce, cei din preajma s-au folosit de un lujer de isop pentru a ridica buretele inmuiat in otet menit sa-i “stinga” setea… Totodata, in timpul Pastelui evreiesc, isopul era utilizat spre a picta casele israelitilor. Romanii au folosit si ei aceasta planta pentru a se proteja impotriva ciumei.

Medical vorbind, isopul era folosit mai ales in problemele respiratorii, sub forma de ceai, dar si in tratarea tusei si pe post de decongestionant nazal. Durerile reumatice si cele artritice, febra, dar si ranile si taieturile erau tratate cu aceasta planta. Cercetarile moderne au demonstrat ca, intr-adevar, isopul are proprietati antiseptice, antimicrobiene si astringente. Uleiul esential de isop este folosit in cazul bronsitelor sau al racelilor. Un studiu efectuat in 2003 si condus de Brigham Young University a confirmat ca isopul, in concentratii mici, inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu