marți, 30 ianuarie 2018

25 Pasi simpli pentru a evita boala Alzheimer
 
Alzheimer induce frica în fiecare dintre noi. Gandul de a–ti pierde mintile pe măsură ce îmbătrâneşti este terifiant ! Situatia este agravată de faptul că până acum se stia că sunt putine mijloacele prin care putem întârzia sau evita boala Alzheimer, cea mai răspândită formă a dementei...
Totusi, cercetările au identificat o multime de factori care pot creste sau scădea riscul de a contracta boala Alzheimer. Urmând sugestiile de mai jos se poate diminua sansa de a contracta boala:
 
1. Verificati glezna !
Circulația săracă a sângelui în talpa piciorului este un semn că există tulburări în creier si un risc de accident cerebral și de demență.
Teoria este că sănătatea veselor sanguine este aceeași în tot corpul, dar gradul de sclerozare a arterelor și fluxul sanguine la nivelul talpilor poate sugera arteroscleroza vaselor de sânge cerebrale.
Asa ca, cereți doctorului un test pentru stabilirea indexului gleznă–brațe (ABI = ankle–brachial index), carenecesită un aparat cu ultrasunete și o brățară pentru măsurat tensiunea si care compară tensiunea la nivelulgleznei cu cea la nivelul brațului. Pentru a rezolva orice dezechilibru al fluxului sanguine, doctorul personal poatesugera intensificarea exercițiilor fizice sau o schimbare a dietei sau medicației.
 
2. Alimente poternic antioxidante
Anumite alimente infuzează creierul cu antioxidanți ce pot încetini declinul memoriei și contribuie la prevenirea bolii Alzheimer. Toate fructele și legumele sunt bune, dar în capul listei se află: murele, boabele de soc, stafidele, afinele și coacăzele negre.
 
3. Evitati grăsimile rele
Tipul de grăsimi pe care le consumațI influențează funcționarea creierului în bine sau în rău. Feriți–vă de grăsimile saturate care sufocă celulele creierului și le face ineficiente ! CumpărațI produse lactate (lapte, brânză, înghețată) cu conținut de grăsimi scăzut ! RenunțațI la alimentele prăjite !
 
4. Stimulati cresterea creierului
Creierul începe să se reducă în volum odată ce se atinge vârsta de 30 sau 40 de ani, astfel încât efortul de învățare sporește. Totuși, cercetătorii cred acum ca dimensiunea creierului poate fi sporită prin actul de învățare. Încercați să studiați, să învățați lucruri noi sau – pentru stimulare – sa lărgiti cercul de prieteni.
 
5. Prajituri cu ciocolată
Cacaoa, principalul ingredient al ciocolatei, are cantități imense de antioxidanți, numiți flavonoide, care au puternice proprietăți protectoare pentru inimă și creier. Cand se bea cacao, se intensifică fluxul sanguin către creier.
Pudra de cacao are de două ori mai multe flavonoide decat ciocolata cu lapte. Ciocolata albă nu le conținedeloc.
 
6. Prezenta estrogenilor
68% dintre pacienții cu Alzheimer sunt femei ! Este posibil ca, la mijlocul vieții, ele au pierdut protecțiahormonului estrogen care susține memoria.
Dacă medicul dvs. nu va spune altfel, începeți imediat să luați estrogen în perioada instalării menopauzei. Orice întârziere duce la riscul confruntării cu demnță și accident vascular cerebral.
 
7. Cresteti colesterolul bun
Este binecunoscut că o valoare crescută a colesterolului bun de tip HDL protejeajă organismul contra bolilor cardiace. Dar, de asemenea, poate să va salveze și creierul.
Cercetătorii spun că acest tip de colesterol bun blochează substanțele ce tind a se depune distrugand celulele creierului și totodata, acționează ca un anti–inflamator ce încetinește degradarea creierului.
Metodele de sporire a colesterolului bun include exercițiile fizice, consumul moderat de alcool și scăderea greutății.
 
8. Navigati pe Internet
Înregistrări ale activitătii cerebrale arată că navigatorii pe internet experimentati, prezintă de două ori mai multe impulsuri ale activitătii cerebrale decât începătorii ! Conectati–vă, deci, la Internet pentru căutarea de informatii! Desi nu se stie cât de mult va ajuta creierului dvs., este oricum de preferat în locul unei navigări pasive.
 
9. Gena ApoE4
Un sfert dintre voi, care citiți acest document deține o specifică bombă genetic cu temporizare, iar aceasta vă face de 3–10 ori mai susceptibili de a contracta o târzie boală Alzheimer! Gena se numește Apolopiproteină E4. Dacă moșteniți o singură versiune de ApoE4 de la unul din părinți, riscul dvs. de a căpăta Alzheimer este de trei ori mai mare! Dacă moșteniți o doză dublă de la ambii părinți, riscul crește de 10 ori ! Cereți doctorului dvs. un test ADN pentru a vi se identifica genotipul ApoE4.
 
10. Spuneti un DA cafelei
Cafeaua se dovedeste a fi un tonic al creierului aflat în process de îmbătrânire. Este un anti–inflamator,contribuie la blocarea efectelor pe care colesterolul le are asupra creierului si reduce riscurile accidentelorcerebrale, depresiei si diabetului, care toate facilitează dementa.
Ea are un mare continut de antioxidanţi si de cafeină, care stopează moartea neuronilor si ameliorează diabetul, hipertensiunea si accidentele cerebrale care conduc la dementă. Pentru majoritatea oamenilor, un consum de cafea zilnic moderat, de 2–4 cesti, nu este rău si poate fi util.
 
11. Pericolul unei greutăti scăzute
Peste vârsta de 60 de ani, pierderea nemotivată de greutate poate fi un semn al bolii Alzheimer. Un studiu aarătat că femeile care au această boală au început să piardă din greutate cu cel putin 10 ani înainte dediagnosticarea dementei. Dintre femeile care au aceeasi greutate, cele care au început să dezvolte dementă auslăbit în decursul a trei decenii si atunci când au fost diagnosticate, aveau cu circa 6 kg mai putin decât celecare nu prezentau Alzheimer. Dacă aveti peste 60 de ani si prezentati o inexplicabilă pierdere în greutate,adresati–va medicului dvs !
 
12. Beti vin
Un pahar de vin pe zi poate întârzia demența. Cercetările arată că vinul este un anti–inflamator și crește colesterolul bun, ceea ce ajută la preîntâmpinarea demenței. Antioxidanții puternici din vinul roșu conferă acestuia proprietăți anti–demență. Astfel de antioxidanți relaxează arterele, dilată vasele sanguine și sporesc debitul sanguin, ceea ce stimulează procesele cognitive.
 
13. Cunoasteti care sunt primele semnale
Problemele de memorie nu sunt primul semnal de alarmă ! Puteți constata un declin în aprecierea distanței. Deexemplu, puteți dori să apucați un pahar, dar eșuați în a–l apuca. Sau puteți aprecia greșit distanța atunci când traversați strada.
Rezolvând un joc de puzzle sau citind o hartă, pot aparea de asemenea, probleme. Pierderea simțului mirosuluipoate fi, de asemenea, un semnal de alarmă ! La fel, punerea în mod repetat a aceleiași întrebări saudepunerea în locuri improprii a lucrurilor personale (de exemplu, punerea cheilor în frigider).
Acordați atenție problemelor de memorie, întrucât cu cât sunt identificate mai devreme semnalele de alarmă, cu atât pot fi mai eficiente modificările de stil de viață sau de medicație!
 
14. Dieta mediteraneană
Indiferent de regiunea în care trăiți, dieta mediteraneană poate feri creierul dvs. de deteriorarea memoriei și demență !
Studiile arată în mod sistematic că mâncarea din Grecia, Italia și Liban este, realmente, o hrană pentru creier. Urmând această dietă –bogată în legume cu frunze verzi, pește, fructe, nuci, legume, ulei de măsline și puțin vin– poate reduce la jumătate riscul de boală Alzheimer! Decât să depindeți de un singur aliment sau de puține substanțe nutrient, dieta propusă este un meniu bogat în elemente complexe benefice pentru creier, ce includ un set de antioxidanți ce apără celulele cerebrale de deteriorarea oxidantă.
 
15. Obezitatea la vârsta medie
Creierul dvs. este sensibil la grăsimea dvs. Un studio a arătat că persoanele obeze au cu 8% mai puțin țesutcerebral, iar persoanele supraponderale au cu 4% mai puțin țesut cerebral decât persoanele cu greutate normala. Crește, astfel, alarmant, riscul de Alzheimer! În plus, scăderea volumului creierului se produce în zone ce reprezintă ținte ale bolii Alzheimer și care sunt critice pentru planificare, memoria pe termen lung, atenție șifuncții de execuție și de control al mișcărilor !
Sesizați chiar de la apariție semnele de creștere a greutății, încă din tinerețe sau la vârstă mijlocie. În mod ciudat, obezitatea după vârsta de 70 de ani nu sporește riscul de Alzheimer, dar asta nu înseamnă că putem neglija exercițiul fizic, cel mai bun mod de stimulare a funcției cognitive și de întârziere a apariției bolii Alzheimer la orice vârstă.
 
16. Asigurati–vă un bun somn de noapte
Lipsa de somn este toxică pentru celulele creierului. Somnul are surprinzătoare puteri de protejare a creieruluicontra pierderilor de memorie specifica bolii Alzheimer. Este un mijloc minunat de manipulare a nivelurilor temutei toxine cerebrale peptide beta–amiloidă, primul agent instigator al bolii Alzheimer, care conform cercetărilor conduce la accelerarea riscului apariției bolii. Cercetările au arătat, de asemenea, că un somn în medie de 5 ore sau mai puțin în timpul nopții este corelat cu o mare creștere a grăsimii visceral abdominal, care poate conduce la diabet și obezitate și în final, la Alzheimer. Recurgeți la perioade scurte de somn (ațipiri) și latratamente în caz de insomnii.
 
17. Asigurati–vă un larg cerc social
Studiind creierul unei femei de 90 de ani care a decedat din cauza bolii Alzheimer, cercetătorii din Chicago au descoperit că o largă rețea de socializare i–a asigurat o mare ”rezervă cognitivă”, care a permis creierului ei să nu iși dea seama că suferă de Alzheimer. De ce se întâmplă așa, este un mister, dar interacțiunea cu prietenii și cu familia pare să crească eficiența creierului. El își formează rute de comunicare alternative, care șuntează conexiunile deteriorate de boala Alzheimer. Deci, întâlniți–vă adesea cu familia și prietenii și extindeți–vă rețeaua sociala! Cu cât este mai puternică rezerva creierului pe care o construiți în decursul vieții, cu atât este mai probabil ca să restrângeți simptomele bolii Alzheimer !
 
18. Rezolvati stresul
Când sunteți stresat, corpul eliberează hormone denumiți corticosteroizi, care vă salvează în caz de criză. Dar reacțiile unui stress persistent declanșate de evenimente zilnice – cum ar fi frustrarea la locul de muncă, problemele din trafic sau cele finaciare – pot fi periculoase. În timp, acest stres poate distruge celulele creierului și poate suprima creșterea unora noi, astfel încât volumul creierului se va restrânge.
Evenimente traumatizante bruște – moartea cuiva drag sau un eveniment de schimbare majoră a stilului de viața, cum ar fi pensionarea – pot conduce la un sever stress psihologic care precede demența. Rețineți faptul că stresul cronic poate spori vulnerabilitatea persoanelor vârstnice în ceea ce privește deteriorarea memoriei șidemența.
Căutați sfaturi profesioniste ! Antidepresivele, sfaturile, tehnicile de relaxare și alte forme de terapie pot limita pierderea de memorie cauzată de stress, în cazul în care se iau măsuri din timp.
 
19. Atentie la dantură
Gingiile deteriorate va pot otrăvi creierul. Persoanele cu boli de dantură și de gingii tind să prezinte rezultate scăzute la teste de memorie și cognitive, conform cercetătorilor din USA din domeniul stomatologiei, care au descoperit că infecția responsabilă de bolile gingivale eliberează produse colaterale ce migrază spre zonele din creier implicit în pierderea de memorie.
În consecință, perierea danturii, folosirea firelor dentare și prevenirea bolilor gingivale pot ajuta la menținerea sănătății gingiilor și a dinților, dar și a acuității memoriei.
Un alt studiu a arătat că persoanele în vârstă cu cele mai severe gingivite (inflamării ale gingiilor) prezentau de 2–3 ori mai multe semne de deteriorare a memoriei și cunoașterii, decât cei cu forme discrete ale gingivitei.
 
20. Asigurati–vă suficientă vitamină B12
Pe măsură ce înaintați în vârstă, vitamina B12 in nivelul sanguin, scade iar șansa de a suferi de Alzheimer crește. Abilitatea dvs. de a absorbi această vitamina din alimente scade cam la vârsta mijlocie, când, de fapt, se decide stadiul de deteriorare ulterioară a creierului.
Cercetătorii de la Oxford University au descoperit ca un creier care funcționează cu un conținut de vitamin B12 redus, de fapt își reduce volumul, iar o deficient a acesteia poate duce la atrofierea creierului prin fragmentarea mielinei, scutul de protecție cu conținut gras din jurul neuronilor. Se mai poate ajunge și la declanșarea de inflamații, un alt factor de distrugere a celulelor creierului.
După vârsta de 40 de ani, trebuie să se administreze zilnic 500–1000 milicentigrame de vitamină B12. Dacă ladvs. sau la un membru în vârstă al familiei apare o inexplicabilă scădere a memoriei, oboseală sau semne dedemență, trebuie neaparat să se verifice de către doctorul dvs. posibila deficiența de vitamina B12.
Evitati si refuzati plombarea dintilor cu combinatii ce contin mercur.
 
21. Otet la orice
Există multiple teorii că oțetul scade factorii de risc ce pot conduce la scăderea memoriei, respective glicemia mare, rezistența la insulina, diabetul și pre–diabetul și creșterea în greutate.
Cercetătorii din Phoenix (Arizona) au observat, în cadrul studiilor pe oameni și animale, că elementele acidepotențează efectele de acădere a glicemiei. Studiile au arătat, de asemenea, că ele pot ține în frâu apetitul și consumul de alimente, prevenind astfel creșterea în greutate și obezitatea, acestea fiind asociate cu diabetul,demența accelerată și pierderea memoriei.
Apelați, deci, la oțet, adăugați–l la salate, consumați–l cu lingura, chiar adăugați–l la un pahar de apă de băut ! Orice tip de oțet este binevenit !
 
22. Verificati–vă ochii
Dacă vă păstrați o vedere bună sau excelentă pe măsură ce înaintați în vârstă, șansele dvs. de a suferi de demență scad cu un surprinzător procentaj de 63% !
Dacă vederea este slabă, simpla vizitare a unui optician pentru un test și un posibil tratament, cel puțin o dată pe an, reduce în aceeași măsură șansele dvs. De a suferi de demență!
Nu este însă clar modul in care problemele de vedere stimulează apariția demenței, dar o vedere afectată facedificilă participarea la activități mentale și fizice cum ar fi cititul și activități practice, precum și activitățile sociale, toate acestea fiind apreciate ca încetinind declinul cognitiv.
Rețineți că ochii dvs. reflectă modul în care funcționează creierul dvs., mai ales pe măsură ce înaintati în vârstă ! Nu neglijați vederea slabă, întrucât în majoritatea cazurilor ea poate fi corectată!
 
23. Consumati curry
Pudra de curry conține condimentul galben–portocaliu numit turmeric (șofran de India) bogat în curcumină,despre care se știe că stopează deteriorarea memoriei. Un studiu a arătat că bătrânii indieni care consumau chiar și mici cantități de curry, obțineau rezultate mai bune la testele cognitive. Curcumina acționează, în primulrând, prin blocarea acumulării plăgilor amiloide (depozite identificate în creierul suferinzilor) care induc boala Alzheimer, apoi prin distrugerea plăgilor existente, încetinind astfel declinul cognitive. Este recomandat sa consumati curry de 2–3 ori pe săptămână – în special, curry galben – sau sa presărați condimentul pealimentele consumate.
 
24. Controlul glicemiei
Dacă aveți diabet de tip 2, sunteți mai vulnerabil la Alzheimer! Studiile arată că riscul de Alzheimer este de 2–3 ori mai mare, iar cu cât diabetul se instalează mai curând, cu atât este mai mare șansa de a suferi de demență !
Unii experți denumesc boala Alzheimer ”diabetul creierului”, cele două afecțiuni avand cauze similare: obezitate, hipertensiune, colesterol ridicat, dietă bogată în grăsimi și zaharuri, activitate fizică scăzută, precum și glicemie ridicată ! Pe scurt, diabetul poate produce creierului o dublă nenorocire, distrugând neuronii și favorizînd inflamările.
Faceți tot posibilul de a ține glicemia la valori scăzute și adoptați o dietă cu conținut scăzut de grăsimi saturate, carora sa le alăturati exerciții fizice regulate !
 
25. Beti mai mult ceai (negru si verde)
Evidențele sugerează că ceaiul stopează pierderea cognitivă ce precede boala Alzheimer și că cu cât beți mai mult ceai, cu atât memoria dvs. este mai ascuțită.
Secretul ceaiului nu mai este un mister! Frunzele au un bogat conținut de compuși capabili să penetreze barierasânge–creier și acolo să blocheze deteriorarea neuronilor. Un antioxidant deosebit din ceaiul verde poate bloca toxicitatea beta–amiloidei, care omoară celulele creierului. Faceți–vă un obicei din a bea ceai negru și ceai verde. Nu adăugați lapte, întrucât reduce cu 25% activitatea antioxidantă a ceaiului.
 
Mulți ani să aveți, dar cu sănătate !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu