marți, 13 februarie 2018

Supa de oase, colagen pentru articulatii


Sunt convinsa ca a mai fost, dar...

Nu de putine ori am fost atentionata la masa ca manac hrana lui cutu!
Prea putin elegant pentru o domnisoara, insa ma trezeam rontaind
oasele de gaina pana cand le secam de toata maduva! Sa fie oare vorba
despre vreo apucatura barbara? Sau despre o “tendinta de
supravietuire” a corpului care ne impinge sa facem uneori lucruri
inexplicabile?

Nu multi sunt cei carora le lasa “gura apa” in fata unei supe aburinde
de oase! De fapt, nici macar nu cred sa cunosc pe cineva care se
rasfata cu o astfel de zeama. Mai facea din cand in cand bunica mea,
dar cum nu gaseam carnea prin farfurie, desi o “scotoceam” destul, nu
i-am inteles niciodata rostul.

Se pare insa ca supa de oase facuta in casa are multiple calitati
terapeutice, fiind mai degraba servita pentru “potentialul ei
vindecator”, decat pentru gust. Dupa cum vom vedea, exista chiar si o
explicatie pentru care aceasta se serveste cu otet.
Oasele sunt pline de minerale dintre care cele mai abundente sunt
calciul si fosforul care sunt “tinute” impreuna in os cu ajutorul
colagenului, formand fosfatul de calciu. Pe langa acestea, tesutul
osos contine - in proportie mult mai mica - magneziu, sodiu si alte
oligoelemente. Cand oasele sunt fierte, mineralele cad pe fundul oalei
dar nu se pierd, cu conditia sa nu aruncam prima apa. Sub aceasta
forma, mineralele sunt foarte usor asimilabile. Daca oasele contin si
partile flexibile, de legatura (ligamente, cartilaj si tendoane)
atunci in fiertura sunt eliberate si alte substante precum glucozamina
si condroitina. Sulfatul de condroitina este cel mai popular supliment
in tratamentul osteoartritei.

Pentru ce este buna supa de oase?

1. Repara mucoasa intestinului, fiind utilizata in toate afectiunile
gastrointestinale (gastrita, ulcer
gastroduodenal, intestin permeabil, colon iritabil, hemoroizi, boala
Chron, colita ulcerativa etc)
2. Ajuta la descompunerea proteinelor in aminoacizi (molecule mai
mici) si trateaza astfel intolerantele si sensibilitatile alimentare
dobandite (in special cele la proteinele din lapte, oua, cereale
(gluten), leguminoase etc);
3. Intareste sistemul imunitar (boli autoimune, infectioase,
inflamatorii, boli cronice, alergii, astm, artrita)
4. Reface structura discului intervertebral (hernie de disc,
deshidratarea discului intervertebral, afectiuni ale coloanei
vertebrale);
5. Reface structura cartilajului care alcatuieste articulatiile
(artrita, artroza, discartroza, reumatism etc);
6. Intinereste pielea, previne ridurile fine, reface structura pielii
“lasate” pe care o intareste, elimina celulita si amelioreaza
vergeturile.
Stiai de ce supa de pui e buna pentru raceala? Deoarece aminoacizii
produsi in timpul fierberii calmeaza iritatia din sistemul respirator
si imbunatatesc digestia.
Supa rezultata din fierberea oaselor este plina de colagen sub forma
de gelatina. La randul ei, gelatina contine aminoacizi neesentiali
printre care arginina, glicina, glutamina si prolina. Acesti
aminoacizi pot fi sintetizati de corp, insa nu si daca suntem stresati
sau bolnavi.

Gelatina este de fapt colagenul care se descompune in supa in timpul
fierberii oaselor. Mancarurile
care contineau gelatina erau in topul tratamentelor pentru vindecare
folosite in China antica. Acum se stie si de ce. 80% din sistemul
nostru imuniatar se afla in tractul intestinal si se pare ca gelatina
stimuleaza dezvoltarea probioticelor – bacteriilor sanatoase din colon
- ceea ce intareste sistemul imunitar.
Maduva pe care o contin oasele este bogata in nutrienti si grasimi
benefice pentru creier si pentru invelisul fibrelor nervoase
(mielina).
Colagenul din suplimentele de pe piata (colagen de tip 2, de exemplu)
este extras, de fapt, din colagenul pe care il contine oasele
animalelor. De ce nu am gasi o modalitate mai ieftina de a consuma
colagenul, apeland direct la “sursa”? Studiile demonstreaza ca
gelatina din supa de oase reduce durerile - in cazul atletilor - si
ulcerul - in cazul pacientilor care o consuma.

Cand vine vorba despre arginina, barbatii ar trebui sa fie foarte
atenti! Acest aminoacid este util in sanatatea aparatului reproductiv,
fiind esentiala in producerea lichidului seminal. Si nu numai! De
arginina este nevoie si in producerea hormonului de crestere, care da
forta musculara. Arginina are rol important in mentinerea sistemului
imunitar si ajuta la vindecarea ranilor. Este, de asemeni, utila in
cazul celor cu suferinte ale ficatului deoarece regenereaza celulele
hepatice.
Glicina este un aminoacid neesential si un neurotransmitator despre
care se stie ca imbunatateste somnul. Pe de alta parte, stimuleaza
productia sarurilor biliare fiind util in afectiuni ale ”fierii”.
Fiind de ajutor in formarea glutationului (o coenzima necesara in
multe reactii de eliminare a toxinelor si radicalilor liberi din
sange), glicina detoxifica intreg corpul de chimicale si imbunatateste
functiile cerebrale. Nivelurile ridicate de glutation din sange sunt
in stransa legatura cu longevitatea datorita efectului antioxidant.
Prolina este un aminoacid care reface cartilajul si de aceea repara
articulatiile “care scartaie”, intareste pielea, elimina celulita si
repara mucoasa care inveleste intestinul.
Glutamina este un fel de combustibil care hraneste celulele
intestinului subtire, protejeaza mucoasa si stimuleaza reconstructia
musculara.

Cum se prepara supa de oase?
Se pot folosi orice oase de animale, cele mai bune fiind capul,
membrele prevazute cu cartilaj
articular, ligamente si tendoane, coloana vertebrala, coastele si
gatul animalelor. Poate fi folosit orice animal, de la pui, pana la
vita, oaie sau porc. In timpul fierberii, se adauga putin otet de mere
(sau sucul de la o lamaie), care ajuta la “scoaterea” mineralelor din
oase.
- Se pun oasele intr-un vas si se toarna apa calda peste ele;
- Se adauga apoi peste apa 2 linguri de otet de mere inainte de a pune
totul la fiert;
- Se fierbe la foc normal pana cand apa inceapa sa dea in clocot, apoi
se reduce focul la minim si se fierbe timp de, cel putin, 6 ore. Cu
cat fierbem supa mai mult, cu atat mai multi nutrienti sunt extrasi
din oase. Ideal ar fi sa o fierbem 24-36 de ore.
- Abia dupa acest timp se adauga legumele, dupa preferinta.

Ne vom intreba probabil cum depozitam supa, din moment ce nu putem
prepara zilnic o zeama de acest fel.
O separam de oase folosind o strecuratoare, apoi o turnam in borcane
pe care le tinem la frigider timp de 1 saptamana. Zilnic incalzim cate

o portie pe care o consumam, de preferat, la prima masa din zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu