marți, 13 martie 2018

Nu pune sare la mujdei!

  De ce nu pun țăranii sare-n mujdei?

’'Deștept mai e poporul ăsta ! În viața lui de zi cu zi, țăranul român s-a bazat pe o mulțime de intuiții, certificate astăzi de știință. Asta e inteligență curată !’’
>  Este remarca cercetătorului Ștefan Manea, care vine pe fondul unei discuții referitoare la capacitățile excepționale ale usturoiului, legumă de bază în bucătăria tradițională românească.
> ’’În usturoi există două substanțe aliina și alinoza despărțite de o membrană fină. Când pisezi usturoiul în intenția de a face un mujdei, cunoscut pentru savoarea pe care o dă mâncărurilor de carne și legume, membrana de care vorbeam se sparge,  cele două substanțe interacționează și formează alicina.
>    Ei bine, această alicină este fenomenală ! Ea protejează de o sumedenie de boli, și recent s-a descoperit că și de cancer, mai ales de cancerul de plămâni, boală cu o evoluție rapidă și fatală. Dar
pentru ca alicina să fie binefăcătoare pentru corp, nu trebuie să pui
sare în mujdeiul de usturoi, pentru că i se distrug pe loc și ireversibil enzimele și în loc să ne fie de ajutor, substanța formată atacă un alt grup de enzime din organismul nostru!’’– argumentează
Ștefan Manea.
>  În același timp este indicat ca mujdeiul de usturoi să fie făcut cu un ulei de bună calitate, cum ar fi uleiul de măsline, substanțele din cele două alimente acționând sinergic..
> ’’În aceeași idee pe care o expuneam mai sus – continuă ing.chimist Ștefan Manea –  nici pe ceapă nu se pune sare ! Cel mult se tăvălește bulbul rapid printr-o pânză subțire de sare și se mănâncă imediat, dar bine ar fi să se renunțe complet la asta’’ ne îndeamnă aceasta.
>  Te poți bucura de nenumărate proprietăți ale usturoiului – printre care prevenirea hipertensiunii, a
diabetului, scăderea colesterolului rău, dizolvarea cheagurilor de sânge care generează infarctul
miocardic și accidentele vasculare cerebrale – dacă vei consuma cel puțin un cățel de usturoi zilnic, care poate avea între 2-4 grame.
>    Efectele se instalează după o cură de cel puțin trei luni.

  Articol scris de Adriana Caranf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu