duminică, 13 mai 2018

Cătina, de la beneficii la tratament! Maya Oprescu 05 May 2018

Cătina, beneficii și tratament – Cătina, numită şi „Ginsengul românesc” datorită proprietăţilor ei revigorante, conţinutului bogat în vitamine şi acţiunii ei benefice asupra vaselor de sânge, este un real ajutor pentru întregul organism.
În mod normal, fructele sale, se coc la începutul toamnei, iar beneficiile pe care le are consumul de cătină asupra sănătăţii şi pielii sunt cunoscute de peste 1000 de ani.
Cătina este plină şi de vitaminele A, B, E, K, dar şi de fosfor, potasiu, magneziu, fier. Despre betacaroten, ce să mai zicem, are peste nivelul conţinut de morcov. Adăugând aminoacizii esenţiali și acizii graşi esenţiali, obținem o minunăţie de fruct.

Cătina, beneficii și tratament.
Fructul de cătină conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de 10 ori mai mult decât citricele, iar proprietățile sale sunt, după cum urmează:
– substanță uscată (15 – 20 %);
– zaharuri (0,05 – 0,5 %);
– acizi organici (1,5 – 4 %);
– pectine (0,14 – 0,5);
– polifenoli
și tananți, flavonoide (1,8 %);
– celuloză (0,9 %);
– proteine (1,2 %);
– ulei deosebit de complex (8-12 %);
β-caroten (3,5 – 10 %);
microelemente (dintre care fosfor 194,4 mg %, calciu 211,8 mg %, magneziu 186,1 mg %, potasiu 165,1 %, sodiu 2,8 mg %, fier 13,84 mg %);
– vitamine liposolubile (vitamina A < 380mg % , vitamina E 16 mg %, vitamina F 8 mg %, vitamina D 20 mg %);
– vitamine hidrosolubile (vitamina C, vitamina P, vitamina K, vitamina B1 – B9 cantitatea lor variază între 360-2500 mg/100 g fruct);
18 aminoacizi esen
țiali;
– acizi gra
și esențiali (80-90%).

Ce boli putem trata sau preveni cu ajutorul cătinei?

Vindecă bolile de piele
Uleiul de cătină este foarte eficient în afecţiunile pielii, cum ar fi psoriazisul, eczemele, arsurile, mâncărimile.
El protejează pielea împotriva radiaţiilor ultraviolete, o hrăneşte şi o revitalizează, prin conţinutul de vitamine A, B1, B2, C, E, K.
Aplică uleiul extern, pe zona afectată, de 2-3 ori pe zi, dar îl poți administra şi pe cale orală – o linguriţă de trei ori pe zi.

Tratează stresul
Cătina este bogată în fosfor şi calciu, în vitamine din grupa B, în vitamina C, iar pentru persoanele suprasolicitate de efort fizic sau intelectual, este recomandat să consume, în fiecare zi, 20 de picături de ulei de cătină sau 4-5 linguriţe de fructe proaspete (ori congelate) amestecate cu miere, de trei ori pe zi.

Tratează anemia
Stoarce boabele, iar sucul amestecă-l imediat cu miere, în părţi egale.
Lasă la macerat, la rece, timp de 24 de ore, apoi ia câte o ceşcuţă dimineaţa, pe stomacul gol.

Tratează hepatita
Sucul de cătină are efecte benefice şi-n cazul afecţiunilor hepatice acute sau cronice, întrucât cătina este un bun stimulent hepatic.
Ia 5-6 linguri de suc pe zi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu