miercuri, 2 mai 2018

Curmalele...

   O singură curmală produce beneficii în organism

Alimentându-ne doar cu apă şi curmale avem posibilitatea de a supravieţui ani întregi.
Curmalele – un fruct extraordinar, care în multe ţări este descris drept unul ce întăreşte sănătatea şi prelungește viața. Se spune că în China există un grup de oameni centenari cate au ca aliment de bază curmalele.
În orice caz, aceste fructe sunt foarte folositoare şi se recomandă a fi consumate cand
simtiti nevoia de dulce.

Şi pe lângă toate acestea, ele au şi proprietăţi curative.
Doctorii au stabilit că scăzuta cantitate de zahăr în sânge provoacă un simţ considerabil de foame însă, după consumul câtorva curmale, foamea va dispărea.
Astfel, organismul va fi îndestulat cu o cantitate mică de mâncare, ceea ce va preveni abuzul de alimente.
Acestea conţin 23 tipuri de aminoacizi care nu se găsesc în majoritatea altor fructe.

Curmalele sunt bogate şi în triptofan, care este foarte important pentru funcţionarea optimă a creierului şi menţinerea unei stări psihice normale, îndeosebi pentru persoanele în vârstă.
Triptofanul franeaza procesul de îmbătrânire . Acesta permite într-o oarecare măsură întreruperea procesului de îmbătrânire a celulelor. Adiţional, datorită triptofanului, curmalele au acel efect uşor calmant şi somnifer.

Pe lângă triptofan, curmalele conţin şi alt aminoacid – cel glutamic, care împiedică arsurile din cauza nivelului ridicat de suc gastric.

Seleniul – scade riscul îmbolnăvirilor cancerigene, întăreşte sistemul imunitar şi reduce riscul îmbolnăvirilor cardio vasculare. Datorită combinaţiei cantităţii enorme de zahăr (glucoză şi fructoză (26-55%), care se asimilează rapid de organism) cu vitamina B 5, curmalele au proprietatea nu doar de a ţine sătul, ci şi de a recupera forţa fizică, energia, prospeţimea creierului şi a nervilor.
Ca şi majoritatea produselor alimentare de origine vegetală, curmalele nu conţin colesterol.
Valoarea energetică pentru 100 grame a parţii comestibile a fructelor este 142-274 calorii, iar dacă sunt uşor uscate – 340 calorii. Acestea au puţine calorii deci, consumaţi-le fără griji în loc de dulce şi nu veţi avea probleme cu cântarul.

Specialiştii susţin ca 10 curmale pe zi sunt de ajuns pentru a asigura nevoia zilnică de magneziu, potasiu, cupru, sulf şi jumătate din fier, o pătrime din nevoia de calciu.

Astfel, consumând doar curmale şi apă, poţi trăi câţiva ani. Medicina contemporană şi-a îndreptat atenţia către acest fruct drept obiect de studii îndelungate, cercetări ştiinţifice datorită căreia au fost descoperite beneficiile acestui produs:
- nu reprezintă o cale de transmitere a anumitor bacterii, microbi şi paraziţi dăunători sănătăţii;
- conţin substanţe care nimicesc bacteriile dăunătoare din organismul omului;
- sunt leacul şi mâncarea perfectă pentru cosmonauţi şi mult mai folositoare decât caviarul;
- conţin substanţe care contribuie la încordarea puternică a muşchilor uterului, ceea ce simplifică procesul de naştere la femei, făcându-l mai rapid şi mai puţin dureros;
conţin vitamina A care îmbunătăţeşte vederea;
conţin vitamina B şi sunt folositoare pentru funcţionarea şi dezvoltarea normală a sistemului muscular;
- îmbunătăţesc pofta de mâncare.

Se recomandă consumul curmalelor în următoarele cazuri:
Stres = se consideră că, în stare uscată, curmalele au influenţă pozitivă asupra creierului mărindu-i productivitatea cu 20% si chiar mai mult;
Epuizare şi oboseală fizică = intr-o jumătate de oră de la consumul curmalelor, puterea şi energia se întorc chiar şi într-un organism extenuat;
- Boli ale căilor respiratorii;
Boli cardiovasculare, datorită conţinutului mare de kaliu (potasiu);
- Anemie;
- Prevenirea îmbolnăvirilor stomacului şi intestinelor;
- Mărirea cantităţii spermei la bărbaţi şi impotenţă;
- Rău de mare;
- Răceală;
- Prevenirea pierderii sarcinii;
- Fortificarea pereţilor capilarelor;
- Îmbunătăţirea sistemului digestiv;
Îmbunătăţirea vederii;
Fortificarea circulaţiei sangvine şi scăderea tensiunii arteriale;  
- Reducerea efectelor secundare ale antibioticelor;
- Îmbogăţirea cu vitamine a laptelui matern;
- Stoparea sângerării gingiilor;
- Micşorarea probabilităţii formării cheagurilor de singe;
- Reducerea ameţelilor provocate de bolile urechii interne;
- Sindromul pre-menstrual la femei;
Reglarea conţinutului de zahăr în sânge;
Eliminarea din organism a ionilor de metale grele;
- Micşorarea riscului de cancer al pancreasului.

PS: Nu costă o avere, mai ales dacă le luaţi vrac sau la pachete de 500 de grame  *:) happy

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu